fredag 1 februari 2013

Första spadtaget för ett renare Stockholm

Under torsdagen, i ett grått och kallt Stockholm togs det första spadtaget för bygget av det nya biobränsleeldade kraftvärmeverket i Värtan. Det bjöds på ett trevligt mingel där Ulla Hamilton, företagsborgarråd i Stockholms stad, invigningstalade följd av Mats Odell, ordförande i Näringsutskottet i Riksdagen, samt Anders Egelrud, vd AB Fortum Värme samägt med Stockholms stad.

Bygget av kraftvärmeverket i Värtan är den största investeringen någonsin inom fjärrvärme i Sverige, troligen även i världen. 
Som företrädare för branschen känns det otroligt bra med denna satsning för framtiden. Den visar också att ägarna i Finland tror på en fortsatt ljus framtid för fjärrvärmen i Stockholm och att förnybar och effektiv el och värmeproduktion är det rätta valet för framtiden.


Fotnot. Det nya kraftvärmeverket tas i drift 2016 och kommer att ge 750 GWh förnybar el och 1700 GWh värme (motsvarar uppvärmning av 190 000 normallägenheter). Eftersom den förnybara elen kan ersätta el som produceras med fossila bränslen i Norden och Europa, beräknas de globala koldioxidutsläppen minska med cirka 650 000 ton per år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar