fredag 22 februari 2013

Det är fjärrvärmen som minskat oljeanvändningen!

Kan inte låta bli att dela med mig av detta, även om jag oftast håller tand för tunga när det gäller oseriösa uttalanden från värmepumpsfolket. Igår var jag och lyssnade på när Martin Forssén Svenska Värmepumpföreningen höll ett föredrag på en fjärrvärmekonferens. Han visade hur många värmepumpar som sålts och sedan statistik på hur oljeuppvärmningen minskat kraftigt de senaste åren. Som om värmepumparna var anledningen till den minskade oljeanvändningen! Hur kan man vända och vrida på sanningen på det sättet?

Visst har det sålts många värmepumpar och visst har de bidragit till en minskad energianvändning, även olja, i framförallt villor. Men om man ser på den kraftfulla minskningen av olja som används för uppvärmning i Sverige sedan 90-talet så är den absolut dominerande anledningen utbyggnad av fjärrvärmen och att fjärrvärmen har bytt till biobränsle. Detta är utrett och klarlagt i många utredningar. För att ni inte bara ska ha mitt ord på det så kan ni själva läsa vad Naturvårdsverkets säger i sin fördjupade utvärdering av miljömålen, inklusive "Minskad klimatpåverkan", förra året. 

Vi på Svensk Fjärrvärme arbetar mycket med statistik och väljer så klart att lyfta fram information som talar till vår fördel. Däremot skulle vi aldrig gå ut med information som inte stämmer. Att branschorganisationer och andra är ute och håller föredrag där de visar felaktig statistik känns skrämmande och inte alls bra. Det sänker trovärdigheten - inte bara för Svenska Värmepumpsföreningen, utan för statistiken som argument och kunskapsförmedlare.

2 kommentarer:

  1. Hej Ulrika. Har ni koll på hur stor andel av den minskade oljeanvändingen som Fjärrvärmen står för?

    SvaraRadera
  2. Det beror på i vilket tidsperspektiv man tittar och i vilken sektor. Om vi tittar på olja för uppvärmning av bostäder och lokaler och förändringen sedan 1980 så är fjärrvärmens den helt dominerande anledningen. Det kan du se mer om på s 90 i Energimyndighetens publikation Energiläget http://webbshop.cm.se/System/TemplateView.aspx?p=Energimyndigheten&view=default&id=e872f0ba87dd41ce983e6cc5725393fd

    Fjärrvärme står för en stor del av uppvärmningen: Drygt 90% av alla flerbostadshus, knappt 80 % av alla lokaler och i 12 % av enfamiljshusen. Det gör att mer än hälften av alla uppvärmning är fjärrvärme.

    På 80-talet användes nästan uteslutande olja för att producera fjärrvärmen andelen fjärrvärme var betydligt lägre. Den kombinerade effekten av att ersätta individuell oljeuppvärmning och att byta bränsle i fjärrvärmen gör att fjärrvärmen är en så viktig förklaring.

    SvaraRadera