fredag 22 februari 2013

Koldioxidneutralt till 2050?

I början av veckan var jag och lyssnade när Markus Wråke presenterade IEA:s spännande nya studie, Pathways to a Carbon Neutral Energy Future,  om hur man kan uppnå ett koldioxidneutralt nordiskt energisystem till 2050. Länk till rapporten: http://www.nordicenergy.org/wp-content/uploads/2012/03/Nordic-Energy-Technology-Perspectives.pdf

Jag var även med i panelen efteråt för att kommentera fjärrvärmeperspektivet och kunde bekräfta att vår bild av fjärrvärmens utveckling stämmer väl överens med den som IEA presenterade.  

Studien visar att det kommer att bli mycket ny vindkraft när energisystemet ska bli koldioxidfritt. När det gäller uppvärmning kommer dock fjärrvärmen fortsatt spela en central roll.

Vi hade intressanta diskussioner kring rapporten och jag tycker att det är ett viktigt dokument att ha som grund för att se hur vi rent tekniskt kan nå dit vi vill. Det IEA inte svarar på är dock hur man ska lyckas med detta och vilken politik och nya regelverk som krävs. Där har vi på Svensk Fjärrvärme en fortsatt viktig roll att spela.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar