måndag 21 september 2015

Skattejurister ska inte styra energipolitiken


Just nu pågår det en utredning om fastighetsskatt på elproduktionsanläggningar. Bakgrunden är att Skatteverket för något år sedan på eget initiativ ändrade tolkningen av lagen om fastighetstaxering av elproduktionsanläggningar, som funnits sedan 1980-talet, och plötsligt ansåg att även värmeproduktion skulle beskattas. För oss var det självklart att  lagstiftaren ansett att värmeanläggningar skulle vara skattebefriade. Vi påtalade Skatteverkets agerande för regeringen som stoppade skatteuttaget tillfälligt och tillsatte en utredning om hur lagen bör tolkas. Skatteverkets omtolkning skulle innebära flera hundra miljoner kronor extra per år i fastighetsskatt för branschen och får en stor påverkan på förutsättningarna på värmemarknaden.

Skatteverket har som sagt gjort en egen tolkning av frågan och dessvärre verkar det nu som att utredningen fortsätter på samma spår och tänker ska föreslå att införa en värderingsmodell för värmeproduktionsanläggningar. Utredningen, som består av duktiga skatteexperter men inga energiexperter, anser att deras uppdrag endast är att utreda teknikaliteter i lagstiftningen. Vår analys visar dock att det de kommer fram till kommer att ha en stor påverkan på både energiföretagen och utvecklingen av energisystemet. Vi håller inte med om tolkningen och vi anser att frågan om gemensamma värmeproduktionsanläggningar ska beskattas, eller inte, är energipolitik och inte kan hanteras som en teknikalitet.

Ända sen 1980-talet har man sett värmeproduktionen som en specialbyggnad, och den har därmed inte beskattats. Men nu verkar det som att den helt plötsligt ska börja beskattas, detta helt utan rimliga skäl. Det är märkligt att lagen plötsligt ska omtolkas efter mer än 25 år. Visst är skrivningarna i lagen lite svåra att tolka, men det beror på att situationen på värmemarknaden var helt annan när de skrevs, bland annat var all fjärrvärmeverksamhet på den tiden kommunalt ägd eller drevs som en förvaltning. Idag är förutsättningarna helt annorlunda, men vi anser att om man tolkar lagen med dåtidens förhållanden är det tydligt att lagstiftaren avsåg att endast beskatta elproduktionen.

En specialfråga som utredningen också tittar på är om Skatteverkets tolkning även ska inkludera intäkter från elcertifikaten när man räknar ut fastighetsskatten. Vi anser det är helt orimligt att regeringen ger stöd i form av elcertifikat med ena handen och tar sen tillbaka en del av detta stöd genom fastighetsskatt med den andra. Det försämrar effektiviteten i elcertifikatssystemet.

Troligen har du som läser detta aldrig hört om denna fråga tidigare. Den behandlas som en skattefråga men berör själva kärnan i energipolitiken, som handlar om att få till investeringar för framtidens energisystem. Precis som vi vänder oss mot att Boverket sätter upp regler som avgör utvecklingen på energimarknaden anser vi inte heller att den ska avgöras genom att Skatteverket ändrar vedertagna tolkningar och utreder teknikaliteter. Detta är, precis som energikraven i Byggreglerna, en fråga för energipolitiken att avgöra.   
 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar