måndag 7 september 2015

Gör om - gör rätt, om Boverkets byggregler

En förändring av energikraven i Boverkets byggregler (BBR) för nybyggnation har länge varit en viktig fråga för fjärrvärmebranschen. Dagens regelverk diskriminerar fjärrvärme och andra gemensamma uppvärmningslösningar, och gynnar enskilda lösningar med eldrivna värmepumpar. Och värre blev det när energikraven skärptes i början av året.

Så när Boverket fick i uppdrag att se över energikraven i samband med att myndigheten skulle föreslå en svensk tillämpning av nära-nollenergibyggnader, var ingen gladare än vi. Att den dåvarande regeringen i sin beställning också var tydlig med att kraven ska vara teknikneutrala var förstås precis vad vi önskade oss. Inte fördelar gentemot andra uppvärmningsslag, men lika villkor, var vad vi såg framför oss.

Boverket har sedan utrett frågan under drygt ett år. Jag tror absolut att utredarna haft goda intentioner - men resultatet blev inte bra. Det är väldigt tydligt nu, när tiden har gått ut för att svara på förslaget, som remissats till en mängd olika instanser.

Trots att Boverket haft tre olika referensgrupper har förslaget inte landat väl hos någon av grupperna. Synpunkter från mötena har inte tagits tillvara och i sista stund kastade Boverket in det förslag som fått mest kritik, nämligen att undanta viss sorts förnybar energi från energikraven, vad de kallar "fritt flödande energi". Det drar undan mattan för den delen av förslaget som var tänkt att lösa teknikneutraliteten, nämligen en faktor för el för uppvärmning på 2,5.

Byggbranschen, bostadsbranschen, Svensk Fjärrvärme och många andra har också efterfrågat ett nytt sätt att avgöra byggnadens energiprestanda eftersom att bara räkna in den "köpta energin" inte leder till att det byggs energieffektiva hus. Istället kan du i dagsläget bygga sämre hus om du omvandlar en del av energin i huset, till exempel med värmepump. Remissinstanserna efterfrågar istället krav på hur mycket energi en byggnad får använda, oavsett vilken uppvärmningsform fastighetsägaren väljer. 

Nu ser jag fram emot att Boverket uppfattar den tydliga signalen från remissinstanserna:
Gör om, och gör rätt!


 
 
Foto: Claes Johannesson
 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar