tisdag 31 januari 2012

Energieffektivisering i verkligheten

Förra veckan hade jag tillsammans med min kollega Cecilia Öhman ett givande möte med Björn Söderlund och Per Söderberg från fastighetsbolaget Norrporten.  Vi talade om energieffektivisering i verkligheten, där alla fastighetsmarknadens parter är inblandade och engagerade i att spara energi tillsammans: energibolagen, fastighetsägare och hyresgäster.

Vi skissade på en idé för hur vi kan samarbeta mot målet att hitta ett avtal som gör att alla kan tjäna på att göra energieffektiviseringar där de gör mest nytta. Till exempel ungefär så här: Hyresgästen och fastighetsägaren kommer överens om att när det är riktigt kallt ute, är hyresgästen nöjd med lite lägre temperatur. Han eller hon kanske sätter på sig  en extra tröja. Och fastighetsägaren har i sin tur avtalat med sin leverantör, att leverantören inte behöver "gasa på" vid köldknäppen och pressa ut de sista dropparna i pannan. Och detta förutsätter förstås att alla dela på kakan efteråt, dvs alla får del av vinsten.

Visst låter det nästan för bra. Men vi går vidare och undersöker möjligheterna. Och kanske vi så småningom gör ett test i ett konkret projekt. Mycket spännande!

1 kommentar:

  1. Även sänka ventilationskrav under de riktigt kalla timmarna genom att varva ner fläktarna. Osv . . .

    SvaraRadera