fredag 5 juni 2015

Hur gör vi framtidens städer mer hållbara med restvärme?


Just nu pågår en tävling som jag skulle vilja slå ett slag för. Nämligen en innovationstävling kring användning av restvärme i framtidens städer. Det är Svensk Fjärrvärme som tillsammans med ett antal andra aktörer bjuder in till en tävling på temat.

Tävlingsfrågan är: "Om du fick i stort sett obegränsad tillgång till restvärme, 30-50 °C, till en försumbar kostnad, vad skulle du då använda den till för att göra våra städer trevligare, bättre och mer hållbara att bo och leva i?"

Restvärme är överbliven värme från olika typer av industriella processer. I dag används restvärme med högre temperaturer till viss del, till exempel för uppvärmning via fjärrvärmenätet. Men stora mängder av den överblivna restvärmen tas inte tillvara över huvud taget. I denna tävling eftersöks därför användningsförslag för den lågtemperade restvärmen, alltså ett tempererat vattenflöde som är mellan 30 och 50 °C varmt.

Tävlingen ligger helt i linje med visionen för fjärrvärmen till 2030: "Vi värmer varandra med återvunnen energi", därför är Svensk Fjärrvärme med som en av arrangörerna. Jag ser med spänning fram emot många kreativa bidrag!

 
Här kan du läsa mer om tävlingen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar