fredag 22 maj 2015

Bra med energikompetens i Sweden Green Building Councils styrelse


För ett tag sen var jag på Sweden Green Building Councils (SGBC) årsmöte. Ett inspirerande möte med bra innehåll och många deltagare från många olika sektorer inom samhällsbyggnad. Svensk Fjärrvärme är medlemmar där sen några år tillbaka. Anledningarna till att vi är med är många, men framför allt är det för att kunna bidra i frågorna som handlar om miljövärdering och energianvändning i byggnader.

För att fastighetsägare ska kunna värdera miljöpåverkan av sin energianvändning på bästa sätt är det viktigt att de använder sig av så bra miljöcertifieringssystem som möjligt. Miljöbyggnad, LEED och BREEAM är system som hanteras av SGBC och de vi på Svensk Fjärrvärme tror mest på för framtiden.

På årsmötet fick SGBC (äntligen) in energikompetens i sin styrelse, genom Stefan Håkansson som är vd för E.ON Värme Sverige, vilket jag är jätteglad för. Det är, och kommer bli ännu mer viktigt för fjärrvärmen hur den bedöms inom ramen för dessa certifieringssystem. Kriterierna för certifieringen kommer också att påverka fjärrvärmens utveckling och förutsättningar på värmemarknaden. Därför är det viktigt att ha en kunnig person i styrelsen som kan följa utveckligen och bidra till att systemen blir så bra att de kan accepteras av alla. Flera energiföretag har valt att bidra med kompetens och resurser i flera centrala kommittéer, vilket känns helt rätt.

Jag tror på SGBC och deras system. De känns trovärdiga och kunniga och allt fler ansluter sig till deras organisation. Nu när organisationen har fått in energikompetens i sin styrelse kommer det att bli ännu bättre. Tillsammans kan vi verka för det hållbara samhället.


Här kan du läsa mer om Sweden Green Building Council och deras system.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar