torsdag 23 oktober 2014

Öppen Fjärrvärme - en handelsplats i staden

Denna vecka var jag med på den inspirerande lanseringen av Öppen Fjärrvärme. Det är ett initiativ utvecklat av Fortum Värme samägt med Stockholm stad som skapar verkliga visioner kring fjärrvärmens framtid. Nu blir det som tidigare var ett projekt en del i den ordinarie verksamheten.

Jag kände mig både hoppfull och stolt när vd Anders Egelrud från Fortum Värme gjorde sin presentation. En handelsplats för värme, där kunden också blir leverantör, och det storskaliga kopplas ihop med det småskaliga för att värma stockholmarna effektivt, känns som ett steg närmare visionen för fjärrvärmen 2030. "Vi värmer varandra med återvunnen energi".

Det är ju just detta som är fjärrvärmens idé; att värma med det som ingen annan vill ha och att flytta värme där den finns, till den som behöver värmas.

Annika Jacobson, chef för Greenpeace Sverige, lyfte fram att detta med att öppna upp för en mer småskalig produktion i kombination med den storskaliga känns som ytterligare ett steg mot ökad hållbarhet, genom att man tar vara på det som annars blir över.

Om fler följer i Fortums fotspår och tar vara på den potential som fjärrvärmenäten erbjuder så kan det som idag känns som tuffa utmaningar för branschen raskt vändas till möjligheter. Öppen Fjärrvärme är ett utmärkt exempel på innovation som skapar värde, vilket Stockholm stads nyvalda finansborgarråd Karin Wanngård (S) lyfte fram när hon medverkade i invigningen.


Anders Egelrud, Mattias Ganslandt (projektledare), Nina Ekelund, Hagainitiativet
och moderator, och Karin Wanngård (S) i spänd förväntan inför invigningen.
 

Karin Wanngård och Anders Egelrud, slår i klockan för att
markera att handelsplatsen Öppen Fjärrvärme nu har öppnat.
 
Karin Wanngård (S), Anders Egelrud och Nina Ekelund
framför webbsidan som visar det aktuella priset på värme.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar