fredag 26 september 2014

Nya förutsättningar för energipolitiken?

Det är nu snart två veckor sen valet och än vet vi fortfarande inte hur det kommer att bli, även om det verkar som att det blir (S) och (MP) som bildar regering, med Stefan Löfven som statsminister.
Det är därmed även en mycket osäker situation vad gäller den framtida inriktningen på energipolitiken. Samtidigt ser jag att valresultatet också kan ge en möjlighet att äntligen öppna upp de låsningar som svensk energipolitik har lidit av i många år mellan de olika blocken. När blockpolitiken inte kan vara så uttalad, finns det plötsligt en unik möjlighet att öppna upp för en partiöverskridande överenskommelse som kan omfatta alla de stora partierna i riksdagen. Även om blockpolitiken inte haft så stor påverkan på just fjärrvärmen är en stabil inriktning viktig för att föra den övergripande energipolitiken framåt och skapa förutsättningar för investeringar för framtiden. Och kan politikerna enas om detta kanske de även kan lyfta blicken och se värmens betydelse.

Särskilt spännande blir det att se vilka som får de viktiga uppdragen som energiminister, respektive miljöminister. De kommer nog att bli flitigt uppvaktade, så snart de är på plats!

En ny EU-kommissionär håller också på att bli utsedd, men även det verkar osäkert om Europaparlamentet ska godkänna det förslag som finns. Just nu känns det ytterst otydligt vilken inriktning den europeiska politiken kommer att ta. Vi får helt enkelt vänta fram till den 24-25 oktober då ett beslut ska fattas om de övergripande målen till 2030.
Jag hoppas verkligen att beslutsfattare på alla nivåer nu tar chansen, och slutar att tjafsa om vilken produktionskälla man ska ha och istället intar ett systemperspektiv...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar