tisdag 27 augusti 2013

Rätt eller fel med sänkt koldioxidskatt?


Ibland är det svårt att veta vad som är det rätta. Svensk Fjärrvärmes svar på Finansdepartementets förslag att sänka koldioxidskatten på olja för värmeproducenter är att vi tycker skattesänkningen är rätt. Det kan ju verka väldigt märkligt med tanke på att det vid en första anblick inte gynnar miljön.

Förslaget från Finansdepartementet innebär i snabba drag att koldioxidskatten ska sänkas från 94 till 80 procent av nivån för bränslen som förbrukas i värmeverk. Anledningen är att Energimyndigheten i en uppföljningsrapport för 2012 konstaterat att det funnits en överkompensation för skattebefriade biooljor. Därför behöver regeringen vidta åtgärder.

Svensk Fjärrvärme tycker att denna skattesänkning är en elegant lösning på problemet med överkompensationen till biooljor. Vår analys är att våra medlemmar som använt sig av biooljor annars riskerar att bli återbetalningsskyldiga för den överkompensationen de haft fram till nu. Att riskerar att straffas för att använda biooljor skulle förmodligen inverka mycket negativt på deras vilja att satsa på detta.

Det andra alternativet som diskuterats för att åtgärda överkompensationen, att lägga skatt på biooljor, är vi glada att regeringen har undvikit. En skatt på ett förnybart bränsle ger ju helt fel signal till våra medlemsföretag som arbetar hårt för att ersätta fossil olja med bioolja.

När det gäller risken för ökade koldioxidutsläpp på grund av den skattesänkning som regeringen föreslår, är vår bedömning att skattesänkningen på totalt 10 mkr är så pass liten att den inte nämnvärt kommer att påverka de bränslen som används för värmeproduktionen och därmed inte heller koldioxidutsläppen.
 
Svensk Fjärrvärme tycker därmed att regeringen hittat en smidig lösning som skapar så lite bekymmer som möjligt för dem som vill satsa på 100 procent förnybart i sin bränslemix. Men att sänka skatten på fossila bränslen känns samtidigt som ett steg i fel riktning. Principer och pragmatiska lösningar står emot varandra, och det är svårt att vara tvärsäker på vad som är rätt.  

 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar