torsdag 29 augusti 2013

Monopolets effekter


I går var jag en av deltagarna i panelen på ett seminarium som Industrigruppen Återvunnen Energi anordnat för att diskutera Christian Sandströms rapport "Fjärrvärmen och monopolet".

Rapporten skulle svara på frågan om strukturen i fjärrvärmebranschen förhindrar fjärrvärmens framtida konkurrenskraft. Hypotesen var att fjärrvärmen med sin dominerande ställning på värmemarknaden och sitt naturliga monopol inte har tillräckligt fokus på att minska kostnaderna, vilket gör branschen dåligt förberedd för framtida konkurrenter.

Frågan är mycket intressant. Tyvärr var rapporten lite väl tunn och svepande så den gav inte direkt några svar för just fjärrvärme. Diskussionen efter presentationen var däremot desto mer intressant. Det var Jonas Eriksson (MP), Christer Jansson (Fastighetsägarna), Sören Eriksson (Preem) och jag på scenen.

Min slutsats är att vi delar problembilden. Vi har fjärrvärmen som vi alla gillar - Sveriges största miljöprojekt och dessutom den billigaste sättet att värma sin fastighet i de allra flesta kommuner. Problemet är dock att kunderna inte kan byta fjärrvärmeleverantör och att det därför inte finns någon konkurrens på själva fjärrvärmemarknaden. Det här kan leda till att kunder väljer andra alternativ bara för att de känner sig inlåsta och att fjärrvärmeföretagen kan ha onödigt höga kostnader. 

Vi vet att det finns kunder som väljer bort fjärrvärmen trots att det varit det bästa valet för dem, sett enbart till miljö och ekonomi, och det får vi jobba på att förändra. Men är fjärrvärmeföretagen inte tillräckligt flexibla och har de onödigt höga kostnader? Det gav i alla fall inte den här rapporten svar på, men frågan är fortfarande högst intressant!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar