fredag 24 maj 2013

Ökad konkurrens skulle gynna fjärrvärmen!

Ökad konkurrens skulle gynna fjärrvärmen, det är vi många som är överens om. Men knäckfrågan är - hur kan vi få vi till det så att det verkligen gynnar kunderna?

Det var en av de frågor som avhandlades då jag och Anders Östlund (ordförande i Svensk Fjärrvärme) mötte Energimarknadsinspektionens nya generaldirektör Anne Vadasz-Nilsson och ställföreträdande generaldirektör Tony Rosten igår. Generaldirektören hade bjudit in till ett öppet samtal och en sak vi var nyfikna på var det Ei har skrivit om att konkurrens är bättre än prisreglering, i utredningen om prisförändringsprövning.

Vi var överens om att konkurrens är en viktig drivkraft för att bli framgångsrik. Men hur ska man göra för att uppnå verklig konkurrens i fjärrvärmen och inte bara att kunderna, till priset av en högre värmekostnad, får välja mellan ett fåtal olika leverantörer?

Det här med fjärrvärme och konkurrens är dubbelt. Dels är det ju så att om man har valt fjärrvärme som uppvärmingsalternativ så kan man inte välja leverantör. Samtidigt finns det många andra alternativ till fjärrvärme man kan välja för att värma sitt hus och kunden kan lämna när man vill, och detta gör att fjärrvärmen är extremt konkurrensutsatt på värmemarknaden.

I dialogen med inspektionen visade det sig att vi hade samsyn i många frågor. Jag hoppas att om vi nu får lite andrum mellan alla nya regleringsförslag, att vi i lugn och ro kan utreda om det är möjligt att förbättra konkurrensen i fjärrvärmen? Gärna i samarbete med Energimarknadsinspektionen.


Anne Vadasz-Nilsson under Svensk Fjärrvärmes strategidagar tidigare i år


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar