fredag 31 maj 2013

Heat Roadmap Europe

I början av veckan var jag på Euroheat & Power´s kongress i Wien. Som vanligt var det ett givande nätverkande men det i särklass mest spännande under hela kongressen var presentationen av Heat Roadmap Europe. En helt unik forskningsrapport som ger hopp om att lösa klimatfrågan – utan att det  krävs för mycket av oss. 

Nyligen passerades den extrema gränsen 400 ppm koldioxid i atmosfären. EU-parlamentet röstade emot så kallad backloading i utsläppshandeln och i många av de europeiska länderna står klimatfrågan i skuggan av finanskrisen. I en undersökning genomförd av United Minds gjort svarar bara13 procent av svenskarna att de tror att frågan om global uppvärmning är löst år 2050.

Med detta surrande i huvudet är det befriande att läsa rapporten Heat Roadmap Europe, som visar att EU:s klimatmål om att minska koldioxidutsläppen med 80 procent till år 2050 kan nås med utbyggda fjärrvärmesystem. Dessutom till en kostnad som blir minst 100 miljarder Euro lägre per år, än med EU:s Energy Efficiency Scenario. Läs mer i vårt pressmeddelande.

Aalborgs universitets webbplats kan du ladda ner rapporten. I projektet ingår bland andra även Sven Werner, professor i energitteknik vid Högskolan i Halmstad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar