måndag 7 januari 2013

Även 2013 blir ett år med fokus på nya regelverk

Tillbaka på kontoret efter en lång och härlig ledighet. Dags att ta itu med ännu ett spännande år för fjärrvärmen där vi som företräder branschen återigen får arbeta hårt med nya regelverk. 

Inte mindre än fem olika utredningsuppdrag som berör branschen ska presenteras i år. Först de fyra uppdragen som regeringen gav EI och Energimyndigheten i spåren av TPA-utredningen, som ska presenteras i mars-april. Sedan fick Energimyndigheten ytterligare ett uppdrag på senhösten, att bedöma potentialen för högeffektiv kraftvärme, fjärrvärme och fjärrkyla och hur de kan främjas ytterligare. Det ska redovisas senast 2013. Till detta kan läggas ett antal utredningar för att införa EUs energieffektiviseringsdirektiv.

Utredningsivern beror på två saker som jag ser det. Dels har många beslutsfattare, framför allt på EU-nivå, har upptäckt den stora potentialen i fjärrvärme och fjärrkyla, vilket är jättebra. Dels har många svenska aktörer missat att fjärrvärmen numera är i tuff konkurrens med andra uppvärmningsalternativ.

På senare tid har konkurrensen snedvridits när regelverk med helt andra syften inte anpassas till hur det ser ut i verkligheten. Det mest besvärliga är helt klart Boverkets byggregler, som gynnar eldrivna värmepumpar på fjärrvärmens bekostnad.

Situationen förstärks av de undantag som finns i skattelagstiftningen för den som använder el från en egen vindkraftsanläggning. Regeln, som från infördes för att enskilda bönder skulle satsa på egen förnybar el, kan numera även utnyttjas av stora kommersiella aktörer som kommuner och fastighetsbolag. Detta blir en stark dold subvention, som gör det lönsamt att ersätta fjärrvärme med eldrivna värmepumpar. Den innebär också att energiföretag som vill producera förnybar el missgynnas. Läs mer om detta i min senaste debattartikel i UNT före jul.

Så även 2013 blir ett år med fokus på nya regler för fjärrvärmebranschen. Det är en situation där vi som branschorganisation kan göra mycket nytta men jag hade önskat att vi kunde ha mer fokus på framtidsfrågor.

1 kommentar:

  1. "Det mest besvärliga är helt klart Boverkets byggregler, som gynnar eldrivna värmepumpar på fjärrvärmens bekostnad."

    "jag är inte mot värmepumpar" sa någon tidigare.

    Inse verkligheten, större krav på energianvändningen ju tuffare för fjärrvärme.

    "Den innebär också att energiföretag som vill producera förnybar el missgynnas.", vilket då betyder att vindkraft inte är förnyelsebar. Otroligt märkligt skrivet.

    Tänk på Fortums 30% tillskott (energi) från värmepumpar i sitt fjärrvärmenät, "snedvrider konkurrensen", dessutom drivs just de med koldioxidneutral el.

    SNEDVRIDEN MARKNADSFÖRING skulle jag säga.

    SvaraRadera