fredag 30 november 2012

Fjärrvärme och biogas hör ihop

Fjärrvärme är nära knutet till övriga energisystemet och vad som händer i andra delar påverkar vår verksamhet. Det betyder att det är viktigt att hänga med på vad som händer generellt inom energivärlden. Ett bra sätt att lära sig är att stå på scenen och prata på, då tvingas man läsa på om det senaste.

Härom dagen fick jag chansen att stå på scen och prata om biogas på Biogastinget. Ett bra ämne att få lära mig mer om eftersom biogas och fjärrvärme hör faktiskt ihop. Mycket av den biogas som produceras idag används för att göra el och värme, och genom att använda fjärrvärme kan biogasproduktionen ökas med samma mängd substrat. Det kan man läsa om i en rapport från Värmeforsk.

En kortversion av det jag tog med mig från diskussionerna på Biogastinget är att det inte lönar sig i dagsläget att producera biogas. Många arbetar hårt för att nå visionen att biogasen ska bli en del i kretsloppet och mest nytta gör biogasen när den kan ersätta bensin och diesel som drivmedel för transporter. Men att göra el och värme av den under en övergångsperiod är en bra lösning.

torsdag 29 november 2012

Inget motsatsförhållande mellan fjärrvärme och geoenergi

I ett debattinlägg på Brännpunkt i Svenska Dagbladet den 25 november 2012 lyfts ett antal ”myter om geoenergi”.  Artikelförfattarna med Johan Barth, vd Geotec och Svensk Geoenergi i spetsen lyfter fram geoenergi som en underskattad energitillgång. Vi är helt överens om att geoenergin kan ge stora möjligheter. Men författarna för också fram ett motsatsförhållande mellan geoenergi och fjärrvärme som jag inte förstår.
Tvärtom, finns det stora vinster att göra om man använder geotermi i fjärrvärmen. Ett bra exempel är Island, vars hela fjärrvärmesystem värms med geotermi. En fjärdedel av Europas befolkning bor i områden där geotermi är den viktigaste naturtillgången. Om den kan användas i fjärrvärmesystem blir det en än mer effektiv resurs. Om fler länder gjorde som Islands skulle mycket naturresurser sparas eller kunna användas till annat.
Artikelförfattarna påstår att fjärrvärme är ett monopol. Och säger samtidigt att geoenergin är ett konkurrerande alternativ, vilket kan kännas motsägelsefullt. Fakta är att fjärrvärmen konkurrerar på värmemarknaden och ska drivas affärsmässigt, enligt lag sedan 1996.
På värmemarknaden finns det flera alternativ för kunderna att välja mellan, värmepumpar är ett, pelletspannor ett annat. Jag och den bransch jag företräder tycker att det är så det ska vara. Kunden ska kunna välja.

Jag vet att fjärrvärmen hittills stått sig väl i konkurrensen och är övertygad om att den gör det även i framtiden.  Med låg miljö- och klimatpåverkan, hög leveranssäkerhet och en färdig lösning är fjärrvärme ett både enkelt, tryggt och bekvämt alternativ för kunden!

måndag 26 november 2012

Så är läget i Övik Energi

Den senaste tiden har det varit så fullt upp med årsmötet och resor att jag inte har hunnit berätta om mitt spännande besök hos Kristina Säfsten, vd på Övik Energi, för några veckor sedan. Men jag vill gärna dela med mig av vad jag lärde mig när jag var där. Soligt och fint var det, så utsikten från det nya kraftvärmeverkets tak över Örnsköldsvik var storslagen (se bilden).   

Övik energi har ju minst sagt en hel del utmaningar att ta itu med. Mycket kom upp till ytan när det nya Hörneborgsverket, som skulle bekosta de stora investeringar företaget gjort i bland annat etanolproduktion, inte direkt blev så lönsamt som man räknat med. Du har kanske hört eller läst om det, bland annat fanns en artikel i Fjärrvärmetidningen nr 5 2012 .

Det var spännande att höra Kristina berätta om hur det egentligen gick till, hur de hanterar problemen idag och hur de tror att framtiden kommer att se ut. Det bästa med besöket var att att få höra om hur ljust hon ändå ser på framtiden. Den känslan jag har med mig från besöket är att visst kommer de att få kämpa för att få lönsamhet i de investeringar man gjort, men de har satsat för framtiden och den får utvisa det var rätt eller inte. Det svåraste verkar de ha bakom sig. Nu gäller det att se framåt och ta vara på möjligheterna.

tisdag 20 november 2012

Besök hos Uddevalla energi

Idag besökte jag ett gråmulet och småregnigt Uddevalla. Vd Roger Johansson mötte mig på kontoret med ett varmt leende och vi åkte ut till Lillesjöverket för att ha våra diskussioner på plats där det händer. Lillesjöverket är ett omtalat verk, ett ställe där man återvinner energi ur avfall och som har en arkitektur inspirerat av fartyg. Kronprinsessan har kallat det Sveriges vackraste kraftvärmeverk.

Att besöka medlemsföretag mycket inspirerande och viktigt för mig som vd för en branschorganisation. Jag åker oftast på besök utan agenda för att få höra vilka utmaningar som finns just på det medlemsföretaget och vad de funderar på. Sedan får jag alltid med mig berättelser hem som jag har nytta av i arbetet med politiken i Stockholm.

I just Uddevallas fall har jag länge undrat - vad hände egentligen när man byggde Lillesjöverket och varför blev det ingen ledning med spillvärme från Preemraff? Det många som slänger sig med det exemplet för att tjäna sina egna syften, och nu vet jag äntligen vad som verkligen hände.

Svaret är det uppenbara: det blev helt enkelt betydligt mycket dyrare att investera i en anläggning för att uppgradera spillvärmen på raffinaderiet och en ledning till Uddevalla än att bygga en ny produktionsanläggning och vem ska betala de extra kostnaderna? Det finns många fakta i fallet, tillgängligt för den som vill veta. Fler borde ta reda på hur det egentligen ligger till.

fredag 9 november 2012

Årsmöte!

Så var det dags för årsmöte igen! Det ska bli roligt och intressant att träffa alla medlemmar som kommer, både gamla och nya bekantskaper.

På årets möte kommer vi att avhandla många spännande ämnen. Vi kommer  bl a att få lyssna på Anders Wijkman och hans syn på nuvarande och framtida miljöutmaningar och vad de betyder för fjärrvärmen.

Svensk Fjärrvärme kommer att presentera sin nya vision och tillsammans ska vi diskutera vad den betyder för branschen.

Vi kommer också att tillsammans diskutera fjärrvärmens utmaningar på ett helt nytt sätt.

Jag hoppas och tror att vi kan få riktigt intressanta diskussioner under dessa dagar.

Jag ser även fram emot många givande och trevliga samtal under vår ”Come together”  kväll och årsmötesmiddag.

Varmt välkomna! Ni som inte har möjlighet att närvara, följ gärna mig och/eller Svensk Fjärrvärme på twitter: https://twitter.com/ulrikajardfelt  och  https://twitter.com/fjarrvarme