torsdag 29 november 2012

Inget motsatsförhållande mellan fjärrvärme och geoenergi

I ett debattinlägg på Brännpunkt i Svenska Dagbladet den 25 november 2012 lyfts ett antal ”myter om geoenergi”.  Artikelförfattarna med Johan Barth, vd Geotec och Svensk Geoenergi i spetsen lyfter fram geoenergi som en underskattad energitillgång. Vi är helt överens om att geoenergin kan ge stora möjligheter. Men författarna för också fram ett motsatsförhållande mellan geoenergi och fjärrvärme som jag inte förstår.
Tvärtom, finns det stora vinster att göra om man använder geotermi i fjärrvärmen. Ett bra exempel är Island, vars hela fjärrvärmesystem värms med geotermi. En fjärdedel av Europas befolkning bor i områden där geotermi är den viktigaste naturtillgången. Om den kan användas i fjärrvärmesystem blir det en än mer effektiv resurs. Om fler länder gjorde som Islands skulle mycket naturresurser sparas eller kunna användas till annat.
Artikelförfattarna påstår att fjärrvärme är ett monopol. Och säger samtidigt att geoenergin är ett konkurrerande alternativ, vilket kan kännas motsägelsefullt. Fakta är att fjärrvärmen konkurrerar på värmemarknaden och ska drivas affärsmässigt, enligt lag sedan 1996.
På värmemarknaden finns det flera alternativ för kunderna att välja mellan, värmepumpar är ett, pelletspannor ett annat. Jag och den bransch jag företräder tycker att det är så det ska vara. Kunden ska kunna välja.

Jag vet att fjärrvärmen hittills stått sig väl i konkurrensen och är övertygad om att den gör det även i framtiden.  Med låg miljö- och klimatpåverkan, hög leveranssäkerhet och en färdig lösning är fjärrvärme ett både enkelt, tryggt och bekvämt alternativ för kunden!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar