fredag 30 november 2012

Fjärrvärme och biogas hör ihop

Fjärrvärme är nära knutet till övriga energisystemet och vad som händer i andra delar påverkar vår verksamhet. Det betyder att det är viktigt att hänga med på vad som händer generellt inom energivärlden. Ett bra sätt att lära sig är att stå på scenen och prata på, då tvingas man läsa på om det senaste.

Härom dagen fick jag chansen att stå på scen och prata om biogas på Biogastinget. Ett bra ämne att få lära mig mer om eftersom biogas och fjärrvärme hör faktiskt ihop. Mycket av den biogas som produceras idag används för att göra el och värme, och genom att använda fjärrvärme kan biogasproduktionen ökas med samma mängd substrat. Det kan man läsa om i en rapport från Värmeforsk.

En kortversion av det jag tog med mig från diskussionerna på Biogastinget är att det inte lönar sig i dagsläget att producera biogas. Många arbetar hårt för att nå visionen att biogasen ska bli en del i kretsloppet och mest nytta gör biogasen när den kan ersätta bensin och diesel som drivmedel för transporter. Men att göra el och värme av den under en övergångsperiod är en bra lösning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar