onsdag 13 juni 2012

Prisvärd fjärrvärme!

Häromdagen presenterade Energimarknadsinspektionen och Energimyndigheten sin årliga rapport ”Uppvärmning i Sverige”. För oss som jobbar med fjärrvärme var det trevlig läsning.
I rapporten jämförs kostnaden för olika uppvärmningsalternativ, liksom prisutveckling de senaste tio åren. På båda områdena står sig fjärrvärmen bra.
Fjärrvärme är den vanligaste uppvärmningen i lokaler och flerbostadshus, medan el är vanligast i småhus. Eftersom fjärrvärmen är lokal, med olika förutsättningar för bränsle, nät och kundsammansättning varierar priserna mellan olika nät.
Nytt för i år är att kostnaden för fjärrvärme jämförs både med och utan investeringskostnaden. Myndigheterna konstaterar i sin rapport att det sällan lönar sig att byta till en alternativ uppvärmningsform, för konsumenter som redan har fjärrvärme installerat. Det bekräftar att fjärrvärme verkligen är en prisvärd uppvärmningsform.
Enligt rapporten är fjärrvärmen den uppvärmningsform som har ökat minst i pris under 2000-talet. Det är en utmaning att fortsätta att effektivisera fjärrvärmen men jag tror det går. Ny teknik och nya affärsmöjligheter väntar om hörnet. Och om branschen kan klara att hålla prisökningarna på en rimlig nivå, så kan fjärrvärmen att inte bara behålla sin andel på värmemarknaden, utan också öka den, det är jag säker på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar