lördag 25 februari 2012

Möte i riksdagshuset

I onsdags träffade jag och en kollega Kent Persson i Riksdagen. Han är Vänsterpartiets representant i  Näringsutskottet med ansvar för energifrågorna. Med på mötet var också Hans Welander, partiets näringspolitiske sekreterare.

Det är trevlig men dessvärre lite för sällsynt att träffa ledamöter som inte bara har den politiska dimensionen med i energifrågorna utan även systemperspektivet, när de funderar över vägvalen. Kent har helt klart båda. Vårt möte handlade mest om byggreglerna och hur fel det blir när de som vill energieffektivisera inte har tagit hänsyn till hur de nya reglerna påverkar hela energisystemet. Våra mötesvärdar ställde många bra frågor och vill förhoppningsvis ta egna initiativ i frågan. Jag har ju till min stora förvåning fått inse att alltför många "energipersoner" inte inser att ett fortsatt ensidigt fokus på köpt energi i byggreglerna betyder liv eller död för oss i fjärrvärmebranschen och påverkar hela energisystemet.

Vi diskuterade också vår debattartikel om de diskriminerande skattereglerna, där vi svarade på deras frågor och tydliggorde våra synpunkter. Kent Persson och Hans Welander höll med att det kan inte vara rätt att skattens storlek ska bero på vem som äger anläggningen. Jag hoppas att vårt relativt korta möte gav dem tankar hur de kan förbättra svensk industrins konkurrenskraft!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar