tisdag 8 november 2011

Kraftvärmen ökar

Visste du att kraftvärmen i fjärrvärmen och skogsindustrin tillsammans levererar 18 TWh el per år? Det är mer än 10 procent av Sveriges totala elproduktion och det mesta är förnybar el.

Kraftvärme är när el och värme produceras samtidigt. Den största delen görs inom fjärrvärmen. Svensk Fjärrvärme presenterade igår en prognos över kraftvärmeutbyggnad till 2020, tillsammans med Svensk Energi, Svebio och Skogsindustrierna 21 TWh år 2020. Prognosen bygger på svar från alla medlemsföretag i Svensk Energi, Svensk Fjärrvärme och Skogsindustrierna och görs för tredje gången.

Vid årsskiftet fasas många kraftvärmeanläggningar med biobränslen ut ur elcertfikatsystemet och får inte längre elcertifikat. Vår enkät visar de flesta fortsätter produktionen som förut, även när elcertifikaten försvinner. Endast 3 av 56 anläggningar tas ur drift. Några planerar att dra ner på produktionen i befintliga anläggningar och bygga nya kraftvärmeverk.

Fram till 2020 planerar branschen investeringar för nära 30 miljarder i kraftvärmeutbyggnad. Glädjande är att det också betyder fortsatt minskning av fossila bränslen och att andelen avfall och förnybar energi fortsätter att öka.

Läs mer i rapporten "Sveriges utbyggnad av kraftvärme till 2020" på Svensk Fjärrvärmes webbplats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar