tisdag 31 maj 2011

Boverket i fokus

Jag har skrivit mycket om TPA den senaste tiden. Men det finns en annan, kanske ännu viktigare fråga för fjärrvärmens utveckling på bordet just nu - Boverkets nya byggregler. Enligt planerna ska de nya reglerna om energihushållning träda i kraft i oktober i år. I Boverkets egen konsekvensanalys kan man läsa att om dessa regler införs blir det inte längre aktuellt med fjärrvärme i nya byggnader.

Vi har tillsammans med Svensk Energi sedan förra hösten försökt att få till ett möte med Boverket och nu äntligen var det dags! Kjell Jansson och jag åkte ner till Karlskrona och träffade Martin Storm, chef för Verksamhetsenheten och fem av hans medarbetare. Vi blev båda två imponerade över det arbetet som Boverket har gjort kring dessa frågor. Men samtidigt förstår jag inte varför man vill införa de här reglerna just nu? Reglerna baseras på det gamla sättet att räkna, dvs den köpta energin. De nya EU-direktiven har ju redan kommit, de som säger att det är den totala energinanvändningen som ska minskas.

Här behöver regeringen peka tydligt med hela handen att det numer är fokus på att energieffektivisering också ska leda till minskad miljöpåverkan inte bara antalet köpta kWh.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar