fredag 9 januari 2015

Hur blir energipolitiken?


Det har varit många tvära kast i den svenska politiken det senaste halvåret. Efter den berömda decemberöverenskommelsen verkar framtiden lite mer stabil, men också osäker. Det är hög tid för oss som arbetar med påverkansfrågor att ta reda på vad detta läge betyder för utvecklingen av politiken i praktiken? Vad betyder det egentligen att vi nu har en (s)/(mp)-regering med Alliansens budget? Det är i dagsläget definitivt inte solklart för mig. Energipolitiken har pekats ut som ett område med samarbete över blockgränserna, men vad innebär det?
Vi vet att Energikommissionen ska bli av och den kan helt klart bli viktig för den svenska energipolitiken på sikt. Men hur blir politiken i övrigt när regeringens ambitioner inte matchar budgeten? Vi vet att Energimyndigheten i år slipper göra de stora neddragningar av personal som regeringen aviserade, och att det blir minskade satsningar på energiforskning, ny energiteknik och energieffektivisering jämfört med planerna. Samtidigt förväntar vi oss att regeringen så fort de får chansen att få igenom en ny egen budget, kommer att genoföra det man aviserade inom energiområdet. Så det blir nog av men försenat.

Men även i sakfrågor är det inte helt tydligt vad regeringen egentligen kan lyckas få igenom i Riksdagen, för allt kan ju inte tas med i budgetpropositionen. Jag kommer i alla fall följa den parlamentariska utvecklingen noga den närmaste tiden. När man ser hur partierna agerar i olika frågor kan man förhoppningsvis snart få en bild av vad som kan hända med de frågor som påverkar fjärrvärmen och kraftvärme. Men i dagsläget är det verkligen inte lätt att veta.

Här har du läsa mer om konsekvenser av riksdagens budgetomröstning.


 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar