tisdag 8 april 2014

Sanningen om kolet

Då och då blossar debatten om kolanvändning inom fjärrvärmen upp. För ett par dagar sen läste jag  t ex på Sveriges Radios hemsida att Sverige använder mer kolkraft. Det skulle jag säga är en sanning med modifikation.


Det är förvisso sant att användningen av kol fördubblades förra året. Det känns dock som att ökningen, som den framställs, är mest intressant att använda som slagträ i debatten. Det framgår nämligen inte särskilt tydligt att ökningen var från en väldigt låg nivå.  

Arbetet med att minska fjärrvärmens miljöpåverkan är högprioriterat i branschen och vi följer utvecklingen noga. Statistik spelar förstås en stor roll i det arbetet. Därför är det så viktigt att den används rätt och att man inte använder siffror tagna ur sitt sammanhang.


Kol används bara i ett fåtal produktionsanläggningar i Sverige och utgör endast drygt två procent av den totala bränslemixen. Fyra av Svensk Fjärrvärmes medlemsföretag använde kol 2013. Ett av dem var E.ON och där minskade användningen. De tre övriga, Fortum, Mälarenergi och Tekniska Verken, bygger nu nya kraftvärmeverk för biobränslen och avfall som kommer att stå klara inom ett par år. Dessa enorma investeringar görs för att fasa ut fossila bränslen, det vill säga olja och kol. 


Det är bland annat tack vare dessa och andra fjärrvärmeföretags investeringar som Sverige ligger så långt framme i klimatarbetet. Hade Europa den utbyggda fjärrvärme och kraftvärme som vi har i Sverige, hade EU:s klimatmål redan varit uppnådda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar