onsdag 23 april 2014

Berätta rätt historia om minskade koldioxidutsläpp


Med jämna mellanrum hör man berättelsen om hur Sverige kunnat bryta sambandet mellan utsläpp av koldioxid och tillväxt. Många hävdar att det är koldioxidskatten som var anledningen och att vi borde exportera vår skattemodell. Senast Tomas SternerDN Debatt. Det är viktigt att berätta om det vi gjort men då får man inte missa den helt avgörande faktorn för att en sådan skatt kunde införas och ge resultat. Den faktorn är att det fanns en infrastruktur för fjärrvärme på plats.

Inga politiker kan införa styrmedel som allvarligt skadar medborgarna eller deras ekonomi. Att i andra länder införa koldioxidskatter i nivå med den vi har i Sverige är helt enkelt inte vara möjligt. Det skulle få alldeles för långtgående negativa ekonomiska konsekvenser för den enskilde. Hos oss har däremot utfasningen av fossila bränslen för uppvärmning gått tämligen smärtfritt. Människor har det fortfarande varmt och skönt i sina hem med en kostnad som utgör en rimlig del av inkomsten.

Det är fjärrvärmen som har gjort detta möjligt. Kommunerna hade redan investerat i infrastruktur för uppvärmning så att många små oljepannor kunde bytas ut mot en stor gemensam. På så vis minskade bränsleåtgången och med bara en skorsten kunde även luftkvalitén förbättras med rimliga åtgärder. När det sedan var dags att byta ut det fossila bränslet i fjärrvärmeverken och minska utsläppen av koldioxid fanns infrastrukturen redan där och detta kunde göras snabbt och förhållandevis enkelt. Mellan åren 1980 till 2010 minskade koldioxidutsläppen i fjärrvärmen med 30 procent samtidigt som man fördubblade leveranserna och ersatte mängder med individuella oljepannor, och de fossila bränslena för uppvärmning kunde snabbt fasas ut.  

Jag är överens med Tomas Sterner att fler länder kan lära av den resa vi gjort i Sverige. Men då behöver vi även berätta hur den var möjlig. Och berätta vilken huvudroll infrastrukturen har spelat för att göra det möjligt att utnyttja lokalt tillgängliga resurser som annars skulle gått till spillo. Att åka runt i världen och predika om en koldioxidskatt riskerar bara att få regeringar att skaka på huvudet och säga "det där kan man bara göra i Sverige, aldrig hos oss".
 

 

 



2 kommentarer:

  1. När är det tänkt att fjärrvärmen och våra kraftvärmeverk ska vara fossilfria då? Är ju fortfarande en hel del kvar att göra för att få bort de fossila bränslena och torven.
    Vad är planen? När kommer kraven? Till vilket år är vi fossilfria?

    Det är ju pinsamt hur lite som hänt de senaste sedan år 2000. Är det inte dags att ta tag i det här och faktiskt göra en insats snart?

    SvaraRadera
  2. Hej!

    Arbetet med att fasa ut fossila bränslen har pågått under lång tid och pågår fortfarande. Trenden är tydlig, både användningen av fossila bränslen och koldioxid har en tydlig nedåtgående trend. Det är dock svårt att säga vilket år precis allt är borta. När man behöver sätta in alla resurser för att alla ska ha varmt inne även en riktigt kall vinter som exv. 2010 då kan reservkapacitet som baseras på fossila bränslen vara viktigt även i framtiden. Målet är ändå att anväda enbart förnybar och återvunnen energi.
    Vänliga hälsningar
    Ulrika

    SvaraRadera