onsdag 19 februari 2014

Ett förtroende att förvalta


Förra veckan sattes det äntligen punkt för den långa tid av ovisshet i branschen som skapats av den följd av utredningar som pågått de senaste tio åren. I alla fall en tydlig andningspaus. I samband med beslut om en lagrådsremiss om reglerat tillträde till näten meddelades nämligen att regeringen avvaktar med att gå vidare med förslaget om så kallad prisändringsprövning av fjärrvärmepriserna.

Fjärrvärmens förutsättningar har varit under utredning i stort sett hela tiden sen början av 2000-talet, Birgersson stora fjärrvärmeutredning som ledde till fjärrvärmelagen men inte löste upp knutarna, TPA-utredningen som det inte blev något av och Energimarknadsinspektionens tre utredningar om prisreglering och spillvärme. Situationen har tagit kraft från många i branschen och den oklara framtiden har inneburit svårigheter att satsa på framtiden. 

Men igår sattes det som sagt punkt för den här gången. Det blir ingen prisreglering nu. Regeringen ger branschen en chans att hantera prisförändringar i direkt dialog med kunderna via Prisdialogen Och ett tydligt regelverk för tillträde till näten. Om det blir som regeringen föreslår betyder det att vi äntligen får några år med tydliga förutsättningar vilket ger oss arbetsro och chansen att få fokusera på de stora verkliga utmaningar som branschen står inför med minskade leveranser, ökad konkurrens på värmemarknaden och tuffare krav från kunderna. 

Samtidigt var regeringen tydlig. Vi har fått en chans att visa att vi klarar av att detta, annars återkommer kraven på en prisreglering. Men jag vet att vi har medlemmarna med oss och Prisdialogen är ett bra system för att utveckla fjärrvärmen till nytta både för kunder och leverantörer. Nu gäller det dock att vara ödmjuk, kavla upp ärmarna och se till att det verkligen fungerar.
 
Här kan du läsa mer:
 
 




 


 

2 kommentarer:

  1. Daniel Hult / Int. Handelshögskolan i Jönköping20 februari 2014 kl. 19:05

    Givet förutsättningarna var det här det bästa som kunde hända. Regleringstekniken kan beskrivas som "lagstiftning som sanktion", det vill säga att "hot" om ny, mer ingripande, lagstiftning används som påtryckningsmedel i syfte att nå de eftersträvade politiska målen. Mot bakgrund av detta är Prisdialogen sannerligen en av fjärrvärmebranschens viktigaste och mest intressanta framtidsfrågor!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dessutom har de kunder som provat Prisdialogen varit väldigt positiva till de bra kundsamtal den har lett till.

      Radera