torsdag 4 april 2013

Många utredningar i snabbfart oroar

Nu har påsken passerat och det är plötsligt april. Tiden går fort. Fördelen är att det snabbt blir varmare och ljusare, nackdelen är att den även går fort för alla som berörs av regeringens arbete med att anpassa svenska regelverk till EUs energieffektiviseringsdirektiv.

Redan i somras, när direktivet var antaget siade jag om att det skulle bli en snabb process. Men inte anade jag att det skulle gå så fort – eller att regeringen skulle välja en process som inte ger vare sig insyn eller möjlighet för oss i berörda branscher att bidra på ett bra sätt. Tillsammans med sex andra organisationer har Svensk Fjärrvärme skrivit ett brev, som ni kan läsa på Svensk Fjärrrvärmes webbplats, till IT- och energiminister Anna-Karin Hatt där vi fört fram vårt missnöje med processen.

För tillfället pågår utredningar ledda av Näringsdepartementet i sex arbetsgrupper och fem parallella utredningar. De fåtaliga samråd som hållits har skett med kort framförhållning och med knapphändiga underlag. Den 21 mars skickade Näringsdepartementet ut Energimyndighetens utredning om hur målet 1,5 procent årlig energibesparing ska nås.  Utredningen kompletterades med fyra pm och remisstiden är sex (!) veckor. Det är inte lätt att veta vem man ska prata med eller att ge genomarbetade svar på remisserna med detta tempo!

För fjärrvärmen pågår ju dessutom processen kring utredningarna som regeringen tillsatte i våras parallellt, om redovisning av spillvärmepotential, reglerat tillträde till näten och obligatorisk prisförändringsprövning. Även här har utredningarna kännetecknats av kort framförhållning och knapphändiga underlag inför referensgruppsmötena. Att Ei sedan verkar landa i ett förslag om prisreglering gör ju inte saken bättre.

Jag är orolig över hur alla dessa snabbutredningar kommer att påverka fjärrvärmen möjligheter. I bästa fall landar de i en ökad regelbörda (tvärtemot regeringens uttalade ambitioner), i sämsta fall kan de faktiskt äventyra fjärrvärmens framtid.

Svensk Fjärrvärme arbetar förstås intensivt med att ge vår input för att det inte ska hända, men frågan är om någon hinner lyssna, fundera och analysera innan klubban slår i bordet?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar