måndag 25 mars 2013

Wallenstam uttalar sig okunnigt om fjärrvärme

Imorse höll jag på att sätta frukosten i halsen, när jag läste en intervju med Hans Wallenstam i Dagens Industri.

Fastighetsbolaget Wallenstam är ett av de företag som har valt att utnyttja möjligheten att investera i egen vindkraft för att slippa undan energiskatten, vilket Hans Wallenstam berättar närmare om i artikeln. Vad jag tycker om det kan du läsa i min debattartikel "Bioenergi missgynnas av staten" som publicerades på UNT.se den 20 december 2012. Men det var inte detta som fick mig att sätta frukosten i halsen, utan Wallenstams uttalande om fjärrvärme i artikeln. Hans Wallenstam påstår nämligen dels att kommuner kräver att man ansluter sig till fjärrvärme, vilket ju inte är tillåtet, dels att ”kommunernas fjärrvärme smutsar ner ganska hårt”.

Man undrar vad Wallenstam grundar detta uttalande på? Fakta är att fjärrvärmen är en av de största enskilda förklaringarna till att Sverige har kunnat kombinera ökad tillväxt med minskade utsläpp och nått klimatmålen. Det beror dels på att fjärrvärmeproduktionen har gått från tidigare fossila bränslen till idag cirka 80 procent förnybar och återvunnen värme, dels har fjärrvärmen kunnat ersätta olja och direktverkande el i många byggnader, vartefter den har byggts ut.

I Naturvårdsverkets rapport "Underlag till en färdplan för ett Sverige utan klimatutsläpp 2050" som kom strax före årsskiftet konstaterar myndigheten att ”de svenska per capita-utsläppen är lägre (än andra länder) och… bostadsuppvärmning i mycket liten grad baseras på fossila bränslen.”

På vår webbplats presenterar vi fjärrvärmes miljöpåverkan, både totalt och per nät. Där kan du och Hans Wallenstam läsa mer om fjärrvärmens miljövärden.

4 kommentarer:

  1. Då vill vi på Wallenstam svara på din fråga: Först måste vi få korrigera dig i ditt påstående om energiskatten. Wallenstam har inte utnyttjat möjligheten att slippa energiskatt. Vår satsning på vindkraft har alltså inget med detta att göra.

    Hans Wallenstams uttalande grundar sig i vår vardag och verklighet som fastighetsägare och byggare. Det är givetvis mycket bättre med fjärrvärme än oljeeldning - men i de orter där vi verkar finns det fortfarande en fossil mix i fjärrvärmen.

    Det är inte ovanligt att villkoren vid nyproduktion omöjliggör användning av bergvärme kombinerat med vindkraftsel i våra fastigheter, då kommunen fodrar att vi kopplar in oss på fjärrvärme nätet.

    Vi anser att vindkraften är en ren och bra energikälla som belastar miljön mycket lite. Vi valt att producera egen vindkraftsel för att vår verksamhet ska belasta miljön lite mindre. Det är ett sätt där vi kan bidra i de miljöutmaningar samhället står inför gällande CO2 utsläpp och klimatförändringar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din kommentar. Det känns bra att höra att ni också jobbar för ett hållbart samhälle. För att lyckas tycker jag att det är viktigt att se till hela energisystemet, så att enskilda åtgärder inte leder till andra effekter än de som var avsikten. Exempelvis är det bättre att använda fjärrvärme som kommer från spillvärme, än att ha eldrivna värmepumpar även om elen kommer från vindkraft, för då kan den förnybara elen användas på andra områden och ersätta el som producerats på annat sätt.

      Radera
  2. Fjärrvärme är inte rent. Det eldas fossila bränslen då och då i verken och att elda sopor är inte miljövänligt vare sig ur CO2- eller giftsynpunkt. (tänk högeffektiv återvinning = för få sopor att elda) Även förnyelsebara bränslen kan ifrågasättas då marken som nyttjas för odling kanske var skog innan. Fjärrvärme är bra där det är tättbebyggt, det är en enkel och felfri teknik dock med stora förluster, elda och distribuera. Modern värmepumpsteknologi som kan återvinna frånluftenergi och öka verkningsgrad genom att leverera kyla går aldrig att slå vad gäller miljövänlighet. Upp mot 80 % besparing kontra fjärrvärme.
    ...som reflektion till att se till hela energisystemet. Det är inte en teknologi som är lösningen. Den som hävdar det är mindre begåvad eller så är det andra intressen som styr.

    Trevlig helg!

    Mikael Ronge

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack frö din kommentar. Du har rätt i att det finns en del fossila bränslen kvar i fjärrvärmen och branschen jobbar hårt för att bli av med den sista oljan och det sista kolet. När det gäller avfall så håller jag dock inte med dig. Det är klart att det bästa vore om avfallet inte uppstod. Men när det nu finns så är det faktiskt en miljötjänst att i svenska anläggningar, med högt ställda miljökrav, återvinna den resurs som finns i avfallet på ett säkert sätt och göra el och värme av det. Många länder dras med det som i Sverige var gårdagens stora miljöproblem, soptippar eller dumpning av avfall i naturen. Det är som du skriver, viktigt att se till effekterna på hela systemet och energiutvinning ut avfall är ett bra exempel på att det är viktigt att räkna rätt.

      Radera