torsdag 29 mars 2012

Hur blir de nya reglerna

Som jag skrev häromdagen så ska förslagen från utredningen om TPA inte genomföras. Men vilka åtgärder väljer regeringen att gå vidare med istället? I tisdags fick jag tillsammans med en rad andra akörer svar på frågan som - i alla fall i mitt huvud - surrat sedan energiminister Anna-Karin Hatts debattartikel i DI förra veckan.

Vi var ett trettiotal som hade bjudits in till ett dialogmöte med ministern, som tillsammans med statssekreterare Daniel Johansson informerade om förslag till åtgärder. Det var fint att höra ministern betona att fjärrvärmen har, och även i framtiden kommer att ha, en viktig roll i energiomställningen och för att klara klimatutmaningen. Det betyder att det är viktigt för att fjärrvärmen fungerar och att det finns ett förtroende för fjärrvärmen hos kunderna.

Som de flesta kanske hört vi det här laget är en av åtgärderna att införa en obligatorisk prisförändringsprövning. Att pröva förändringen av priserna ligger helt i linje med det initiativ som Svensk Fjärrvärme, SABO och Riksbyggen har utvecklat tillsammans. Och som ska provas för första gången redan i år. Men vårt initiativ skiljer sig från regeringens förslag på en viktig punkt! Ministerns första version utgår från att prövningen görs av en myndighet. Vi utgår från att marknadens parter gemensamt tar ansvar för att pröva prisförändring och priskonstruktion. Läs gärna vår gemensamma debattartikel "Stärk kundernas ställning på fjärrvärmemarknaden" publicerad på dagenssamhalle.se 29 mars.

En ny lagstiftning ska vara på plats till sommaren 2013. Vi från Svensk Fjärrvärme medverkar gärna i det fortsatta utredningsarbetet. För vi vill vara med och bidra till att stärka fjärrvärmekundernas ställning. Det är bra inte bara för kunderna, utan även för miljön. För jag är likt Anna-Karin Hatt övertygad om att fjärrvärmen även i framtiden kommer ha en mycket viktig roll i energiomställningen.

fredag 23 mars 2012

Så är det avgjort - det blir inte TPA

I går presenterade Energiminister Anna-Karin Hatt i en debattartikel i DI att regeringen inte kommer att införa utredaren Peter Nygårds förslag ”Fjärrvärme i konkurrens” till ny reglering av fjärrvärmebranschen. Istället vill man införa en lagstadgad prisändringsprövning. Men även krav på likabehandling av alla kunder och öppna nät för restvärmeleverantörer.

Det här är förslag som ligger helt i linje med de initiativ som vi i branschen jobbat med senaste tiden. Just för att stärka fjärrvärmekunderna och förtroendet för fjärrvärmebranschen. Jag känner mig nöjd med att vi som branschorganisation tillsammans med våra medlemmar under hela det här året som frågan om TPA har varit en del av vår agenda haft förmågan att agera proaktivt och konstruktivt för att få regeringen att lyssna på oss. Det har ju gett resultat!

I dagsläget vet jag inte så mycket om vad som ligger bakom beslutet, eller hur regeringen ska ta fram nya regelverk. Men förhoppningsvis får jag svar på många av mina frågor på tisdag nästa vecka. Då är jag, tillsammans med kollegor från fjärrvärmebranschen och andra intressenter på fjärrvärmemarknaden, inbjudna till Energiministern för att höra mer om regeringens förslag.

Nu hoppas jag förstås att regeringen fortsätter att ta till vara på den kompetens och utvecklingsvilja som finns i branschen – det känns helt naturligt att vi ska vara med på tåget för att bidra och forma de nya regelverken. Det ska jag ha med på min agenda till mötet på tisdag.

fredag 16 mars 2012

Boverkets konkurrenshämmande byggregler i fokus

Denna vecka har jag varit på Energimyndighetens konferens Energiutblick, i Göteborg. Det var mycket intressanta dagar, där jag träffade många intressanta personer. Jag fick också möjlighet att tala om branschens ödesfråga; Boverkets konkurrenshämmande byggregler, med politiker, kunder och många andra. Lägligt nog publicerade Göteborgs-Posten en debattartikel samma dag som konferensen öppnade, undertecknad av mig och Lotta Brännström, vd Göteborg Energi. Där beskriver vi problemet närmare. Läs den gärna!

Energiminister Anna-Karin Hatt höll ett anförande under Energiutblick. Där aviserade hon att regeringen snart (inom 2-3 veckor) ska presentera hur utredningen om tredjepartstillträde ska tas vidare. Det ska bli intressant att ta del av.
Svensk Fjärrvärme arrangerade också ett seminarium där vi och kundorganisationerna presenterade den gemensamma metod vi tagit fram, för hur man beräknar fjärrvärmens miljövärden. Den finns beskriven på Svensk Fjärrvärmes webbplats.
Det blev ett lyckat seminarium, där höjdpunkten var att Uppsalahem undertecknade en avsiktsförklaring att använda sig av vår metod när de redovisar miljöpåverkan. Jag hoppas att fler bostadsföretag följer efter!