torsdag 6 september 2012

Att våga ha fokus på klimatfrågan

Gårdagen ägnades åt diskussioner om klimatfrågan. Bland annat deltog jag i Miljöminister Lena Eks referensgrupp för arbetet med "Färdplan för ett klimatneutralt Sverige 2050 ". Temat för dagen var Skogens roll.

Skogen kan ju bidra på olika sätt. Trä kan ersätta material med större klimatpåverkan men också ersätta fossila bränslen i bilar och i kraftvärmeverk. Eller så kan man låta skogen växa och ta upp koldioxid från atmosfären. I debatten ställs dessa användningsområdena ofta emot varandra men jag anser att det är precis tvärtom, de kompletterar varandra. Om bara fler länder med barrskog gjorde som vi i Sverige gör idag, det vill säga ökar skogsvolymen, gör papper och träprodukter - och med den energi som blir över ersätter fossila bränslen. Allt samtidigt. Jag hoppas det blir tydligt i Färdplanen att detta är att göra rätt. Att ge fler länder inspiration att göra som vi, är kanske Sveriges viktigaste bidrag till att begränsa klimatförändringen.

Min reflektion efter diskussionen var dock att det talades mest om annat än verklig klimatnytta. Och visst finns det många mål som skogen ska uppfylla - som biologisk mångfald, at vara rekreationsyta och kanske marktillgång. Men jag hoppas att vi inte ska lösa allt i denna plan, utan att ministern vågar låta färdplanen handla om just klimatfrågan.

Särskilt spännande på mötet var när Lena Ek upprördes över all industriell spillvärme som inte togs tillvara. Och ingen av de närvarande miljöorganisation sa emot. Det är en rejäl omsvängning, som vi har längtat efter. Under lång tid har fjärrvärmeföretagen byggt upp och investerat i system för att använda spillvärme från industrier till uppvärmning av bostäder. Detta har dessvärre inte ansetts miljövänligt av framför allt miljörörelsen och fjärrvärme från spillvärme kan därmed inte bli miljömärkt. Om miljöministern uppmärksammar detta kan det förhoppningsvis äntligen bli en ändring!

Det är mycket tyckande och känslor i miljöfrågor. Klimatfrågan är dock så viktigt att vi måste anstränga oss att göra det som är rätt på riktigt. Så kan vi alla fall säga att vi gjorde vårt bästa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar