tisdag 17 april 2012

Goda nyheter för fjärrvärmen i vårpropositionen

Media är fyllt av rapportering om att regeringen inte gör några satsningar eller visar på några initiativ i vårpropositionen. Och kanske är det sant om man ser till de stora dragen. Men för oss i fjärrvärmebranschen gav regeringen förslag på två efterlängtade förändringar - minskad skatt både på kraftvärme och på värmeleveranser till industrin.

Under en lång tid har kraftvärme som ägs av ett energiföretag både behövt utsläppsrätter och betalat skatt för sina koldioxidutsläpp. För drygt ett år sedan beslöt regeringen att den kraftvärme som ägs av en industri som omfattats av EU:s utsläppshandeln inte ska betala någon koldioxidskatt. Eftersom det inte leder till någon minskad miljöpåverkan utan bara försämrad konkurrenskraft. I vårpropositionen föreslår nu äntligen regeringen att även energiföretagen ska slippa de dubbla kostnaderna. Kraftvärme är ett resurseffektivt sätt att producera el och värme samtidigt. De svenska anläggningarna är bland de mest effektiva i Europa och stärker nu sin konkurrenskraft gentemot de europeiska.

När det gäller skatt på värme som levereras till en industri har regeringen också hittat ett bra område att rätta till skeva skatteregler. Oftast handlar det om en industri som vill satsa på sin kärnverksamhet och låta ett energiföretag göra det de kan bäst - nämligen energiförsörjningen. Sedan ett drygt år har skeva skatteregler gjort det svårt för dessa samarbeten. Men nu föreslår regeringen att det ska var samma skattenivåer som gäller oavsett vem som äger anläggningen och det är ett mycket bra förslag tycker jag! Att industrin och energiföretagen samarbetar tjänar alla parter på.

Så som företrädare för fjärrvärmen ger jag vårpropositionen tummen upp!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar