torsdag 5 april 2012

Alla byggnader ska ha lika tuffa energikrav

Det blev ingen proposition från regeringen om vägen till nära-noll-energibyggnader, men väl en skrivelse. Den har nu har överlämnats till riksdagen. I skrivelsen beskriver regeringen  hur Sverige ska följa det EU-direktiv som ska gälla i alla medlemsländer från och med 2020. Den samlade bedömningen är att energikraven i dagens byggregler är tillräckliga och så nöjer sig regeringen med det. Men som jag skrivit tidigare leder dagens byggregler inte mot en hållbar utveckling.

Det är så märkligt att många tror att frågan om energikrav i byggreglerna bara påverkar bygg- och fastighetsbranschen. Reglernas utformning påverkar ju så mycket mer än själva byggnaden, nämligen hela samhällets energi- och värmesystem - och därmed och vår totala miljöpåverkan!

Energikraven i byggreglerna gäller nybyggda hus från 1 januari i år. De favoriserar elvärmda hus och individuella lösningar framför gemensamma värmesystem, även när dessa gemensamma system har mindre miljöpåverkan. Jag tycker att byggreglerna ska reglera själva byggnaderna och att det ska vara lika tuffa krav oavsett uppvärmningsform. Som byggreglerna nu ser ut leder de inte till att det byggs bättre hus eftersom åtgärder som att sätta in en egen värmepump eller en solpanel på sitt tak för att halvera sin energianvändning, kostar mindre än att göra själva huset mindre energikrävande.

För enligt byggreglerna räknas huset som mer energieffektivt om man har energiproduktionen i eller på själva byggnaden. Då minskar nämligen antalet köpta kilowattimmar, även om byggnaden i sig kräver lika mycket energi. Om man istället delar panelen med några grannar räknas det däremot inte som effektivisering, utan då krävs att man även minskar byggnadens energibehov, t.ex. genom isolering, vilket kostar mycket mer. Då väljer nog de flesta att inte dela. För handen på hjärtat, även om vi vill värna den globala miljön, där våra barn och barnbarn kommer att leva i framtiden, är det oftast den egna plånboken som styr våra val.

Riksdagen ska nu behandla regeringens skrivelse. Jag hoppas den tar ansvar och säger att samma tuffa krav ska gälla för alla nya byggnader, oavsett om de värms med egenproducerad värme eller om man använder värme som blir över i andra delar av samhället via fjärrvärmen!

1 kommentar: