tisdag 31 maj 2011

Boverket i fokus

Jag har skrivit mycket om TPA den senaste tiden. Men det finns en annan, kanske ännu viktigare fråga för fjärrvärmens utveckling på bordet just nu - Boverkets nya byggregler. Enligt planerna ska de nya reglerna om energihushållning träda i kraft i oktober i år. I Boverkets egen konsekvensanalys kan man läsa att om dessa regler införs blir det inte längre aktuellt med fjärrvärme i nya byggnader.

Vi har tillsammans med Svensk Energi sedan förra hösten försökt att få till ett möte med Boverket och nu äntligen var det dags! Kjell Jansson och jag åkte ner till Karlskrona och träffade Martin Storm, chef för Verksamhetsenheten och fem av hans medarbetare. Vi blev båda två imponerade över det arbetet som Boverket har gjort kring dessa frågor. Men samtidigt förstår jag inte varför man vill införa de här reglerna just nu? Reglerna baseras på det gamla sättet att räkna, dvs den köpta energin. De nya EU-direktiven har ju redan kommit, de som säger att det är den totala energinanvändningen som ska minskas.

Här behöver regeringen peka tydligt med hela handen att det numer är fokus på att energieffektivisering också ska leda till minskad miljöpåverkan inte bara antalet köpta kWh.

onsdag 18 maj 2011

Blogg-problem

Efter flera dagar med tekniska problem hos Blogger har bloggrapporteringen kommit av sig en smula men nu verkar det i alla fall vara okey igen., så snart kommer nya inlägg.

tisdag 10 maj 2011

Internationellt - nationellt

Vår europeiska samarbetsorganisation Euroheat & Power har haft sin årliga kongress. Det blev några intensiva dagar fyllda med  möten, seminarier, erfarenhetsbyten och diskussioner.med branschfolk från olika länder. Mycket inspirerande och lärorikt. Dessutom  var det roligt att våra medlemsföretag Göteborg Energi och Ena Energi från Enköping fick första pris i den internationella tävlingen "District Energy Award". 

Nu är det snabba kast, från den internationella miljön, till det helsvenska Solliden och Skansen. I morgon har Svensk Fjärrvärme vårfest där och temat är förstås givet: Tredjepartstillträde. Enmansutredaren Peter Nygårds ska presentera den statliga utredningens förslag. Sedan blir det ett panelsamtal med olika aktörer; riksdagspolitiker, kunder och leverantörer, där jag ska vara med.

Jag känner att kongressdagarna och inblicken i fjärrvärmens rolll i Europa och övriga världen har gett mig inspiration och nya krafter, så jag ser fram emot en livlig och intressant diskussion imorgon.

onsdag 4 maj 2011

Pew, första hindret avklarat

Jag har kostat på mig att dra en liten lättnadens suck när jag sett vad som skrivits hittills i media efter att fjärrvärmeutredningen överlämnades till regeringen. Att det skulle bli en utmaning att kommunicera konsekvenserna av tredjepartstillträde till fjärrvärmenäten var vi beredda på. Samtidigt är det många som velat ge sig in i energidebatten de senaste månaderna.

Vår målsättning var därför att inte någon i regeringen, oppositionen eller i Riksdagen skulle behöva ta offentlig ställning i frågan om TPA innan de haft möjlighet att sätta sig in i vad det kan innebära. Utredningens förslag blev klart i sista minuten så det har inte varit möjligt för någon att analysera konsekvenserna än, på långa vägar. Så enligt mig går diskussionen i media hittills i lagom takt.

Samtidigt hoppas jag att den relativa tystnaden inte beror på ett massivt ointresse för frågan. Det är ett förslag som kan få långtgående konsekvenser för samhällsekonomin. Att det är viktigt att tänka efter före, men också att förslaget kommer att beröra många, var budskapet vår debattartikel i Göteborgs-Posten: www.gp.se/nyheter/debatt/1.614051-avreglerad-fjarrvarme-ska-ha-kunden-i-fokus .

Jag hoppas att tystnaden i media från beslutsfattarnas sida, beror på att de sitter på kammaren och läser på!