onsdag 25 mars 2015

Härligt att möta medlemmar på årets regionala möten

Efter två intensiva veckor med regionala möten kan jag, återigen, konstatera hur roligt och lärorikt det är att komma ut och träffa våra medlemmar.

Årets möten har hållits i Kalmar, Stockholm, Skövde och Örnsköldsvik. I år hölls mötena tillsammans med Svensk Energi då en ökad samverkan mellan branschorganisationerna var en av huvudpunkterna i programmet.

I Kalmar pågick det många intressanta diskussioner kring
en ökad samverkan mellan branschorganisationerna.
 
Dagen inleddes dock med enbart fjärrvärmefrågor. Där pratade jag om det ökade intresset för fjärrvärmen i omvärlden, om fjärrvärmen i Sverige samt om våra tre viktigaste frågor, nämligen den obegränsade skattebefrielsen för egenproducerad vindkraft, Prisdialogen och byggreglerna.

Vår  kommunikationschef Annika Johannesson höll sedan workshops om vad den branschgemensamma kommunikationssatsningen ska ha för inriktning där vi fick många intressanta inspel från alla engagerade deltagare.
 
På mötet i Örnsköldsvik arbetades det flitigt under workshopen
om den branschgemensamma kommunikationssatsningen.
 
Även i Stockholm arbetades det flitigt.

 
Förutom att det är härligt att träffa alla branschkollegor, är dessa träffar också tillfällen att ha många intressanta diskussioner. Ett tema som återkom var hur det kan komma sig att företagen har klarat sin ekonomi hyggligt förra året, trots att det varit ovanligt varmt. En del av förklaringen  jag fick höra är att man inte har behövt använda olja och att biobränslepriserna varit låga. Nya priskonstruktionerna har hjälpt en del men även klart lägre underhållskostnader. 
 
Ett annat ämne som dök upp en del var i vilken utsträckning man ansluter villor till fjärrvärmenätet. Många är fortfarande aktiva och ansluter nya småhusområden, medan andra har svårt att få lönsamhet i en sådan satsning.

Och diskussionerna om ökad samverkan har ju också lett till att styrelserna ställt sig positiva till tanken på en ny gemensam förening.

Det har varit otroligt inspirerande dagar och ett bra sätt för mig att stämma av om min bild av fjärrvärmen i Sverige stämmer.Tack alla ni som kom och gjorde dagarna så intressanta och lärorika!


 

2 kommentarer:

  1. Det försiggår på sina håll veritabla kampanjer mot fjärrvärme, trots att vi till stor del har denna att tacka för att Sverige ligger bäst till när det gäller att reducera klimatavtryck i Europa.
    Många menar att journalistiken i Sverige allt mer förfaller till att bli rena korrekturläsningen av insända pressreleaser som automatiskt får krigstidsrubriker bara orden hållbar eller förnybar finns med!
    Härom dagen läste jag en artikel där ett hotell fått positiv publicitet genom att välja bort sin befintliga fjärrvärme till förmån för bergvärme och inför "journalisten" hävda att fjärrvärme, som var kolkraft, det skulle man inte ha...
    I detta fall kan tyckas att reportern på kommuntidningen borde känt till att bygden i snart 20 år fått kraftvärme helt från förnybara bränslen, men icke! Desinformationen fick stå helt oemotsagd...
    http://hallbartbyggande.com/hallbarhet-eller-gronmalning/hallbarhet-i-journalistiken/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för ditt inlägg.

      Vi på Svensk Fjärrvärme och andra i branschen har många gånger kunnat konstatera att detta med att värdera uppvärmning och dess klimatpåverkan inte är så lätt.

      Ett exempel är de nuvarande byggreglerna, med energikrav som baseras på hur mycket energi som köps till fastigheten, inte hur mycket som egentligen används. Med en värmepump produceras värmen av el inne i byggnaden, och om man byter från fjärrvärme kan man köpa färre kWh el än de kWh fjärrvärme man köpte tidigare och huset blir på pappret mer energieffektivt.

      Att byggnaden i verkligheten använder lika mycket (eller till och med mer) energi är inte så lätt för den oinvigde att se. Detta försöker vi ändra på och jag hoppas att den utredning som Boverket nu arbetar med kring en ny utformning av byggreglerna ska landa mer rätt.

      För att underlätta bedömningen av miljöpåverkan från sin uppvärmning har vi tagit fram ett branschgemensamt sätt att beräkna fjärrvärmens miljövärden (http://www.svenskfjarrvarme.se/Fjarrvarme/Miljovardering-av-fjarrvarme/), i samarbete med fjärrvärmens kundorganisationer. Fjärrvärmens miljöpåverkan redovisas i tre perspektiv:
      – hur mycket energi används sett till hela energisystemet
      – hur mycket koldioxid som släpps ut under hela produktionskedjan
      – hur stor andel fossila bränslen som använts i respektive fjärrvärmenät.

      Det är jättebra att du och andra insatta sprider kunskap om energieffektivisering av byggnader och uppvärmningens miljöpåverkan till media och andra, som kanske inte har tillräckligt med tid och/eller kunskap att sätta sig in i frågan på djupet.

      Vänliga hälsningar
      Ulrika

      Radera