tisdag 9 december 2014

Samarbete för hållbar utveckling

I förra veckan besökte jag ett härligt vinterlandskap, nämligen Kiruna. Eller rättare sagt, Tekniska verken i Kiruna och deras vd Jan Fjordell. Företaget har verksamhet inom renhållning, avfall, vatten och avlopp, m m, i hela Kirunas stora kommun och även fjärrvärme, förstås.
Något som jag slås av varje gång jag besöker en medlem är att varje fjärrvärmeföretag verkligen är unikt och att produktion, nät och affärer utformats efter just deras speciella förutsättningar. Och Kiruna är verkligen ett exempel på unika förutsättningar.

Kiruna är Sveriges, till ytan, största kommun, har Sveriges högsta berg, är den nordligaste och den kallaste kommunen, men staden är också tydligt präglad av att LKAB har sin verksamhet där med Sveriges största gruva.

Det är naturligtvis en stor utmaning att vara ett relativt litet kommunalt bolag nära en så stor aktör som LKAB. Företaget, som är en av Sveriges absolut största energianvändare, har hand om hela gruvverksamheten i Kiruna. Eftersom även gruvverksamhet kräver värme har LKAB ett helt eget fjärrvärmenät, bara ett stenkast från staden, som levererar ungefär lika mycket värme som Tekniska verkens alla kunder i Kiruna använder. Men de två aktörerna har ändå två separata nät. LKAB har dessutom massor med spillvärme från tillverkningen av järnpellets som de emellanåt måste kyla bort, medan Tekniska Verken baserar sin fjärrvärme på avfallsförbränning och biobränslen. 
Jan Fjordell, som har arbetat en stor del av sitt yrkesliv på LKAB, är med sitt uttalade fokus på samverkan helt rätt man på rätt plats. Relationen mellan Tekniska verken och LKAB verkar ha förbättrats mycket de senaste åren, vilket också har resulterat i att de nu äntligen ska bygga ihop sina energisystem för att få ett riktigt energieffektivt Kiruna.

Så Tekniska verken i Kiruna är på så sätt en verklig förebild för hur vi kan nå fjärrvärmens vision och genom samarbete minska påverkan på miljön och bidra till en hållbar utveckling.
Det var ett riktigt härligt, inspirerande besök hos vår nordligaste medlem!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar