tisdag 10 juni 2014

Om att luras på nätet


Självklart är de flesta fastighetsägare intresserade av att sänka sina kostnader för uppvärmning. Även om många tycker det är prisvärt med några hundralappar i månaden för att ha det varmt inne och för att ha varmvatten i duschen, är det för många en stor faktura varje månad.

Att minska sina kostnader genom att investera i energieffektivisering är ett populärt ämne i många forum på nätet och det finns många myter om hur mycket man kan spara genom olika åtgärder. Den som gett sig på att ta reda på hur det verkligen ligger till har dock märkt att det ofta inte är så enkelt.

Vi som har uppvärmning som vår huvudsakliga uppgift har kämpat länge för att få fram ett sätt att pedagogiskt men ändå korrekt beskriva hur man genom energieffektivisering kan sänka sina kostnader, men det har inte varit lätt. Anledningen är att varje fastighet har sina förutsättningar, varje fjärrvärmesystem sina och varje fjärrvärmeleverantör därmed sin prissättning. För att kunna säga hur mycket man kan spara behöver man anpassa beräkningsförutsättningarna till varje fastighet och varje ort.

Som säljare av utrustning kan man såklart välja att inte vara korrekt. Det är så komplicerat att man kan chansa på att ingen märker om man skarvar. Precis så har företaget CheckWatt (justerad uppgift) gjort. De säljer mjukvaror för att fastighetsägare ska kunna övervaka sin energiförbrukning. Bra så. Men när de startar en webbtjänst, "EnergyInBalance", där fastighetsägare kan testa hur mycket pengar de kan spara genom energieffektivisering, så blir det bara fel. http://www.mynewsdesk.com/se/pressreleases/ett-energieffektivt-uppvaermningssystem-hemma-kan-spara-en-hel-semesterkassa-1004114
Beräkningarna ser seriösa ut men bakom ligger antaganden som gör att dessa beräkningar är helt missvisande för en fastighetsägare.


Denna typ av påhitt är inget ovanligt för internet. Men det blir så mycket svårare att försvara sig mot det när beskrivningen av hur det egentligen hänger ihop är komplicerad. Särskilt svårt blir det när företag som CheckWatt är medlemmar i en branschorganisation som har hög legitimitet, som Energieffektiviseringsföretagen, en organisation som till och med får stöd från Energimyndigheten för att ta fram underlag till dem.

Det går inte att undvika alla oseriösa sajter på internet, men det blir ännu svårare när parter med stor legitimitet står bakom oseriösa aktörer. Jag undrar om Energimyndigheten och Energieffektiviseringsföretagen verkligen har koll på vilka de stödjer?

Texten är uppdaterad 140612 med ny uppgift om företaget bakom tjänsten, efter förfrågan från företaget CheckWatt, som hade skrivit fel kontaktinformation på sin webbplats.

2 kommentarer:

  1. Vi förstår inte riktigt vad som är oseriöst och missvisande. I vårt pressmeddelande ges ett räkneexempel där energiprestanda för småhus med olika energislag hämtats från vår databas som innehåller energideklarationer från tusentals småhus med fjärrvärme, markvärme och andra energislag. För enkelhets skull sattes samma pris på alla energislag i detta exempel.

    När man väl går in i det webbaserade beräkningsprogrammet i energyinbalance.com så anger husägaren typ av värmeanläggning, area och årsförbrukningar, samt adress. Därmed uppskattar programmet byggnadens energiprestanda, fördelning på värme och varmvatten och energikostnader och jämför det med vår stora databas med registrerade bostäder. Målgruppen är alltså samtliga småhus och vi vet från våra kundkontakter att denna typ av jämförelsetal programmet ger är efterfrågade och leder till eftertanke och handling. Vad är det som är missvisande i det?

    Har du synpunkter på vårt pressmeddelande är du välkommen att höra av dig till oss direkt så kan vi säkert rätta ut eventuella missförstånd eller vad ni menar med oseriöst och missvisande. Vi vill ju självklart inte att fjärrvärme ska få en orättvis behandling, vår tjänst är en helt oberoende aktör när det gäller uppvärmningsystem. Det är mer konstruktivt än att diskutera detta via bloggar.

    Sedan ett förtydligande: Det är företaget CheckWatt som driver energyinbalance.com och som är medlemmar EEF. Vi upptäckte själva att det låg fel kontaktinformation på vår webb. Vore tacksam om du ändrade detta i din blogg.

    Med Vänlig Hälsning,

    Sten Ahlin
    VD
    Checkwatt AB / EnergyInBalance.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sten!

      Tack för din kommentar. Jag har nu ändrat till rätt namn i blogginlägget.

      Det är som sagt många parametrar att ta i beaktande när man ska jämföra kostnader för uppvärmning och varmvatten för en fastighet.

      I en jämförande kalkyl har varje uppvärmningsslag olika kostnadsprofil. Kostnader för enskilda uppvärmningsslag varierar dessutom stort över landet.

      Att sätta samma pris för alla energislag är missvisande. Att ge konkreta uppgifter på hur mycket pengar en fastighetsägare kan spara utifrån schabloner, felaktiga prisuppgifter och utan jämförelsepunkter ger inte en fastighetsägare relevant beslutsunderlag vid val av uppvärmningsform. Att förbättra husets energiprestanda gör man genom åtgärder i huset, inte genom att byta uppvärmningsform.

      Vill läsa mer om vilka faktorer som kan påverka fjärrvärmepriset kan du läsa mer på den här sidan: http://www.svenskfjarrvarme.se/Rapporter--Dokument/Rapporter_och_Dokument/Statistik/Prisvard-fjarrvarme/

      Radera