fredag 16 maj 2014

Swedish Energy Outlook


I veckan som gick anordnade Energimyndigheten sin stora konferens Energiutblick. I år hade de gjort om formatet rejält. Bland annat använde de konferensen som arena för dialog om sitt arbete "Energisystemet efter 2020". Vi var många där från Svensk Fjärrvärmes kansli och våra medlemsföretag för att delta i seminarier och i diskussioner och se till att man inte missar fjärrvärmens möjligheter att bidra till ett hållbart energisystem.

Själv var jag främst med på den internationella delen av konferensen, Swedish Energy Outlook. Det var spännande talare som bidrog med nya perspektiv. Dessvärre kunde jag konstatera att vare sig uppvärmning eller fjärrvärme över huvud taget  nämndes. Inte så ovanligt internationellt men ändå lite märkligt på en konferens som anordnas av den svenska Energimyndigheten.

Extra tydligt blev det i slutet av dagen, då uppvärmning fortfarande inte hade nämnts, och deltagarna fick ställa frågor till föreläsarna. En fråga var hur man ser på uppvärmningens roll i omställningen. Svaret blev att "ja självklart måste vi även elektrifiera all uppvärmning!".  Ett lite chockerande svar för oss som tycker det bättre att använda energi som annars gått till spillo för att värma med, och att fjärrvärme är en mycket viktig pusselbit för att nå klimatmålen kostnadseffektivt. Känner ingen till Heat Roadmap Europe, det gedigna forskningsprojektet som visar att fjärrvärme och fjärrkyla kan bli Europas räddning?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar