måndag 23 december 2013

Höstens händelser

Så var det dan före doppare-dan och snart dags för mig att ta långledigt. Det har varit en intensiv och händelserik höst, så det känns skönt att få ladda batterierna innan våren - som nog kommer att gå i samma anda. Men innan ledigheten känns det bra att sammanfatta det som hände under hösten.

Hösten rivstartade i medvind för fjärrvärmebranschen. En viktig påminnelse från omvärlden var ju när USA:s president Obama kom till Sverige och hans ambassadör i radion som första punktnämnde att de ville prata om fjärrvärme. Strax därefter kom regeringens förslag till ny budget och i samband med den kom tre nyheter som stärker branschen: minskad koldioxidskatt på olja för värmeproduktion, sänkt skatt på värme som levereras till industrier och inte minst att Boverket ska få i uppdrag att se till att vi får teknikneutrala byggregler. Det är många bäckar små men sammantaget betyder det mycket för fjärrvärmebranschen.

En annan viktigt milstolpe för framtiden, som vi passerat under hösten, är att alla remissvar på förslagen till nya regelverk på fjärrvärmemarknaden har kommit in till regeringen. Det var två huvudsakliga förslag från myndigheterna på nya regler. Ett handlade om vad som ska gälla när externa värmeproducenter ska få tillträde till fjärrvärmenäten. Regelverket togs fram för att tillmötesgå industrins krav på reglerad rättighet att få sälja sin spillvärme. Men i remissvaren var basindustrin enhälligt emot förslaget. Vi var försiktigt positiva men nu känns det tveksamt vad det ska bli.

Det andra förslaget var ett system för obligatorisk prisförändringsprövning, eller snarare prisreglering, där inget företag ska få höja sitt fjärrvärmepris mer än ett nationellt index som fastställs varje år. Förslaget syftade till att stärka kundens ställning, så det var särskilt intressant att notera att inte kundorganisationerna gillade det. Och Energimarknadsinspektionen som var de som tagit fram förslaget var själva tveksamma till nyttan. Så vad kan regeringen göra av det? Vi får se i propositionen i mars.

Prisdialogen har kommit igång ordentligt unde hösten. Det är nu nio medlemsföretag som är anslutna och nära 400 000 hushåll omfattas. Tio nya företag har aviserat att de tänker ansluta sig under 2014 och det är härligt med den fantastiska start som detta system har fått.

Hösten har också omfattat mycket arbetet med att avsluta förra programperioden av Fjärrsyn, så nu finns massor med spännande nya kunskap på nätet. Det har också kommit ut en uppdaterad version av läroboken i Fjärrvärme för högskolestudier på engelska och snart finns även en svensk version. Samtidigt har den nya programperioden av Fjärrsyn har kommit igång och att döma av de ansökningar som har kommit in under de första två utlysningarna verkar det bli minst lika bra forskning denna programperiod.

I november hade vi också ett härligt årsmöte. Under de senaste åren har vi behövt fokusera på våra utmaningar så det gav mycket energi att få ha ett möte som präglades av de framgångar vi har haft. Som inramning höll Anna-Karin Hatt ett fantastiskt hyylningstal som tydligt visade att regeringen tror på fjärrvärme som en självklar del av det framtida energisystemet. Och den nya direktören på Euroheat and Power berättade att värme är på väg uppåt på agendan inom EU. Han tyckte att vi i den svenska fjärrvärmebranschen ska vara stolta över oss själva men också fortsätta att utvecklas, så att han får fler goda exempel att sprida.
 
Detta var ett axplock av höstens händelser. Vad har vi att förvänta oss under våren ?

Direkt efter helgerna kommer regeringens förslag på hur EU:s energieffektiviseringsdirektiv ska införas i Sverige. Det blir spännande att läsa och viktigt att bevaka. I mars kommer så en fjärrvärmeproposition . Det ska bli spännande att se resultatet av tio års utredning. Vi hoppas att det i alla fall inte ska landa i ytterligare en utredning. Vi har också många egna initiativ som jag hoppas mycket på, men mer om det nästa år, när de blir tydligare. 

Jag är otroligt stolt över branschen och vad vi har lyckats åstadkomma under året som gått. Nu ser jag fram emot ett nytt år som förhoppningsvis kommer att innehålla många spännande utmaningar och bra samarbeten.
 
Med det vill jag önska er en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År.
På återseende i januari!

I år skänker Svensk Fjärrvärme värme till Syriens folk genom Röda Korset. Vi önskar dig en jul där du både får och ger värme. För det bästa med julen är ju när vi värmer varandra!


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar