fredag 20 september 2013

Budgetpropositionen 2014 - goda fjärrvärmenyheter

Efter idogt arbete, lång tid med relationsbyggande och förtroendeskapande arbete för fjärrvärmen samt en hel del detektivarbete i skattesystemet, fick vi i veckan beskedet att regeringen håller med oss om att det rätta för samhället är att sänka skatten på den el som förbrukas i fjärrvärmeanläggningar som levererar värme till industrin.

Regeringen tar därmed ytterligare ett steg mot att ge fjärrvärmen konkurrensneutrala villkor gentemot övrig industri. Vi är mycket nöjda med att Anna-Karin Hatt och hennes medarbetare har förstått frågans betydelse och nu går till handling. Förändringen kan leda till många nya, framgångsrika samarbeten mellan fjärrvärmeföretag och industrier runt om i Sverige och bidra till att fjärrvärme kan ersätta fossila bränslen inom industrin på samma sätt som i bostadssektorn. 
I budgetpropositionen gömmer sig fler saker som påverkar fjärrvärmens möjligheter positivt. Regeringen aviserar en förändring av byggreglerna så att de äntligen ska bli teknikneutrala. Det är verkligen ett välkommet besked! Den som har följt min blogg vet hur mycket vi har arbetat för att försöka få till stånd en förändring.

I budgeten slår regeringen också fast förslaget från i somras om att koldioxidskatten ska sänkas för bränslen som förbrukas vid annan värmeproduktion inom EU ETS än den som sker i tillverkningsprocessen i industriell verksamhet eller i kraftvärmeproduktion. Ändringen ska åtgärda den konstaterade överkompensationen för skattebefriade biooljor utifrån EU:s statsstödsregler.

Sammantaget underbara budgetnyheter och jag känner mig så stolt över mina kompetenta medarbetare som har bidragit till detta genom sitt idoga arbete.

Här kan du läsa budgetpropositionen för 2014.

Här kan du läsa Svensk Fjärrvärmes pressmeddelande om budgetpropositionen.


1 kommentar:

  1. Hade det funnits hade jag tryckt på "Gilla" knappen :)

    SvaraRadera