onsdag 11 juli 2012

Sommarsummering

Samlar ihop det sista inför stundande semester och funderar som många andra på om sommarvärmen ska komma. Värme är något vi alla behöver, kalla vintrar och regniga somrar känns det särskilt tydligt. Sommartid är värmen oftast avstängd, men fjärrvärmebranschen kan i alla fall säkerställa att frusna semesterfirare kan ta sig en varm dusch. Det känns bra.
Sommaren är för oss på Svensk Fjärrvärme en tid för summering och planering eftersom vårt verksamhetsår löper från 1 juli-30 juni. När jag summerar året har det präglats mycket av den statliga utredningen ”Fjärrvärme i konkurrens”. Hösten ägnades åt möten och diskussioner, för att ta fram ett genomtänkt remissvar. Sedan följde en tid av väntan.
Så presenterade slutligen IT- och Energiminister Anna-Karin Hatt ett förslag i mars. Där valde regeringen att inte gå på utredningens förslag utan att istället gå vidare med fyra nya utredningsuppdrag. Att följa och bidra till de utredningarna blir en stor uppgift under kommande år.
Ett av utredningsuppdragen är att ta fram ett system för obligatorisk prisförändringsprövning. Svensk Fjärrvärme, Sabo och Riksbyggen har under det senaste året arbetat intensivt med ett frivilligt system för prisändringsprövning, som vi planerar att sjösätta i höst. Det bygger på dialog och förutsägbarhet och tar sin utgångspunkt i lokala förhållanden. Kanske detta kan inspirera den statliga utredningen?
Förra året handlade också mycket om beskattning. Regeringen lovade till slut i vårbudgeten att den diskriminerande beskattningen av kraftvärme och fjärrvärme till industrin ska tas bort, med reservationen ”om ekonomin tillåter”. I höst hoppas vi att beslutet klubbas på riktigt. En annan fråga som seglade upp under våren var fastighetstaxering av värmedelen i kraftvärmeverken. Även där har vi nått framgångar. Skatteverkets tjänstemannaförslag blir inte av, men frågan ska utredas, så vi kan inte släppa taget ännu.
Det var lite om några av de stora frågor som har präglat och fortsatt kommer att prägla vår verksamhet. Till det kommer att Fjärrsyn, kanske världens största forskningsprogram för fjärrvärme och fjärrkyla, går in på sista året av denna programperiod. Vi vill naturligtvis att denna framgångsrika, fristående forskning ska fortsätta, så vi har börjat arbetet med en ny ansökan till Energimyndigheten, som samfinansierar till 40 procent (resten står branschen för). Som sommarläsning kan jag rekommendera intresserade att titta in på Fjärrsyns webbplats för att ta del av resultaten. Det finns mycket intressant men ska jag välja något så får det bli det största projektet, tvärvetenskapliga ”Fjärrvärmens affärsmodeller”.
Nu tar jag ledigt några veckor och önskar alla en skön och avkopplande sommar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar