onsdag 23 maj 2012

Skatteverkets agerande försämrar för kraftvärmen

Det våras!
Äntligen har det blivit varmt och skönt ute. På vissa håll så varmt att folk hellre diskuterar fjärrkyla än fjärrvärme. Men fjärrvärme är fortfarande hett och förutsättningarna ändras hela tiden.

En fråga som dök upp helt oväntat i mitten av våren var fastighetsbeskattningen av kraftvärmeverk. Efter att i 25 år tolkat lagstiftningen på ett sätt bytte Skatteverket helt plötsligt fot och beslutade om en tolkningsändring från 2013, utan någon som helst offentlig beredning av frågan eller kontakter med branschen.

Myndighetens beslut innebär att inte bara eldelen av kraftvärmeverket ska fastighetsbeskattas, utan också värmedelen. Det innebär ökade kostnader för branschen på mer än 200 miljoner – per år! Detta är inte bara ett problem för fjärrvärmeföretagen utan hotar också regeringens ambitioner att bygga ut kraftvärmen eftersom det är så energieffektivt att göra el och värme samtidigt. Kraftvärmen bidrar också med en stor andel av den förnybara elproduktionen i landet.
Läs hela artikeln på UNTs debattsida.

Jag hoppas att vår publicerade artikel ska skapa lite mer fokus på hur skatteverkets agerande påverkar den förnybara elproduktionen och förhoppningsvis bidra till att det våras även för kraftvärmen – det behöver Sverige!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar