tisdag 22 oktober 2013

Energifrågan i världen

Är precis hemkommen från en omtumlande konferens om energi i världen. Runt 7000 energiintresserade från alla världens hörn hade samlats i Daegu i Sydkorea för att prata om framtiden. Det var en verklig ögonöppnare att se hur mycket samtalet i Sverige skiljer sig från det som förs i övriga världen. Själv var jag en rätt udda deltagare som europé, kvinna, under fyrtio och med klimatfrågan högst på agendan. Om man lyssnade till det som sades av de många hundra föredragshållarna var det viktigaste att vi äntligen har hittat så mycket fossila bränslen att det kan räcka hur länge som helst och till alla som vill ha.

Inför kongressen hade organisatören World Energy Council,  där Svensk Fjärrvärme är en av medlemmarna, tagit fram scenarier för framtiden. Arbetet hade lett till  ett antal nedslående uttalanden om vad man kan se i framtiden. Efter veckan i Daegu måste jag dessvärre instämma i de flesta utsagor. De fossila bränslena i form av kol, olja och gas kommer inte att ta slut än på många hundratals år, marknaden kommer inte att lösa alla problem, det kommer vara svårt att få tag i kapital för alla nödvändiga investeringar i energisektorn och vi kommer inte att kunna undvika att uppvärmningen av jorden överstiger 2 grader. Det här är tuffa budskap till alla dem som tror att det kommer att lösa sig av sig självt, så är det alltså inte.

Besöket i Daegu och mötet med tungviktarna i världens energibransch visade också att det troligen inte är dessa konservativa herrar som kommer att stå för lösningarna. Det är en viktig ögonöppnare för oss i energibranschen som vill arbeta för en förändring. Visserligen berättade ordföranden för världens största energibolag, State Grid China om kraftfulla satsningar på förnybart och utbyggnad av högspänningsledningar. Och från Algeriet berättades om mål att 40 procent av energiförsörjningen skulle komma från sol redan 2030.

Trots de dystra förutsägelserna fick jag en känsla av att verkligheten kommer att påverkas stort av andra agendor. Det ställer ännu högre krav på att vi i Europa, och lilla Sverige, fortsätter vår omställning och visar att det finns andra vägar att gå.


Entrén till den enorma konferensbyggnaden
 
 

onsdag 16 oktober 2013

Givande medlemsmöten

Något som jag verkligen gillar med mitt jobb är kontakten med medlemsföretagen. Jag försöker besöka ett antal medlemmar varje år och i förra veckan åkte jag till Jönköping för att träffa två av dem.

Jag började dagen med ett besök på Lantmännen Agrovärme. En internationell koncern där fjärrvärmen bara är en liten del av verksamheten. Jag fick träffa vd Andreas Green, värmechefen Tobias Klahr samt affärsutvecklare Jürgen Granstedt. Det var tydligt att de ville utveckla fjärrvärmesidan på Lantmännen och med en så stor koncern i ryggen finns bra förutsättningarna för att de kommer att lyckas. Roligt att höra om deras starka tro på fjärrvärmeaffären även i mindre nät.

På eftermiddagen besökte jag Jönköping Energi. Ett lokalt företag där fjärrvärmen är en stor del.  Där träffade jag vd Håkan Stigmarker och ansvarig för värme och kraft Fridolf Eskilsson.  Något som slog mig under det besöket är hur god ekonomi de har trots sitt unga nät och att topografin i Jönköping inte direkt gör det lätt att bygga fjärrvärme. De berättade om all fördelar med att ha nya nät eftersom för att drift och underhåll fungerar så bra. Ofta brukar företag med nya nät kämpa med utmaningen av en tung balansräkning och vara lite avundsjuka på de med gamla avskrivna nät. Roligt att höra Jönköping Energi som se det som en fördel och hur man kan bygga ut stora nät relativt fort och snabbt få en god ekonomi.

Det var spännande att på samma dag få träffa två så olika medlemsföretag. Inte minst att få höra vad de vill ha ut av att vara medlemmar hos oss. Lantmännen, som vill växa i sin fjärrvärmeaffär framhöll de standarder vi tar fram så att de kan bygga sina rör på ett kostnadseffektivt sätt. Våra nyhetsbrev och annan information gör att de håller sig uppdaterade. Jönköping Energi i sin tur tycker att utbytet med de andra medlemmarna och vårt arbete med regelverken är det viktigaste.

De här medlemsbesöken är alltid så givande. Det ger en chans att stämma av att det är rätt saker vi håller på  med och att vi försöker vara till nytta för alla olika företag som är våra medlemmar. En annan sak som slår mig vid varje besök är hur trevliga våra medlemmar är och det är något som också är tydligt på alla våra konferenser. Har du inte besökt någon ännu då kan jag rekommendera dem.
 

onsdag 2 oktober 2013

Hur man värmer skyskrapor på Manhattan

I förra veckan var jag i New York för att bland annat vara med på den tredje Global District Energy Climate Awards. Det var Euroheat & Power och amerikanska IDEA som arrangerade detta i samband med New Yorks klimatvecka . Glädjande nog var ett av våra medlemsföretag, Falu Energi & Vatten, en av pristagarna. De fick ta emot priset "Award of Excellence - Municipal scheme serving more than 10.000 citizens - Modernization" för sin modernisering av Västemalmsverket och kan därmed kalla sig världsbäst på fjärrvärme.

Bengt Gustafsson, Falu Energi & Vatten. Foto: Euroheat & Power
 
 
 










Det mest spännande under min resa var nog i alla fall studiebesöket på Con Edison Power Station, ett av New Yorks kraftvärmeverk. Systemet började byggas redan 1882 och alltså är det äldsta i världen. Det sägs också att Con Edison har världens största fjärrvärmesystem med sina 3 miljoner kunder på Manhattan. Men det bestående intrycket från besöket främst hur mycket de slösade med både vatten och energi. Ett exempel på hur det kan det bli om bränslet är för billigt och regleringen för dålig. Allt är helt klart inte bättre over there. Systemet är baserad på ånga istället för hett vatten och så här kan det se ut när det är övertryck i systemet:


Alla har vi väl sett filmer från New York där det ångar i vart och vartannat gathörn. Det man ser är tydligen ångan som bildas när det regnar på de oisolerade rören. Så ser det inte ut i Sverige, vi är mycket mer mer noga med att spara på energi - och att ta tillvara på allt som annars skulle gå till spillo