fredag 28 juni 2013

Med sikte mot Almedalsveckan

Nu börjar sommarlugnet att lägga sig över Stockholm. Utanför kontoret går semesterlediga stockholmare och turister och njuter av denna ganska varma sommarvecka. Och lugnare lär det bli nästa vecka, när en stor del av opinionsbildarna i Sverige tar båt eller flyg över till Visby för att utbyta åsikter under Almedalsveckan. Även i år har det slagits rekord i antal arrangemang – över 2000 - varav Svensk Fjärrvärme är medarrangör för 2. Läs mer om vad Svensk Fjärrvärme gör i Almedalen. Politikerveckan kallades veckan förr, men även om partiledarnas tal fortfarande är i centrum är det mycket mer som händer i Visby denna vecka.

Som vanligt känns det både spännande och roligt att åka till Almedalsveckan. Jag ser fram emot att få prata om miljö och energi i allmänhet och fjärrvärme i synnerhet. Trots att många redan vet det, så är ju fjärrvärme en fantastisk teknik som bidrar till att minska klimatutsläppen och tar vara på energi som annars går till spillo. I Sverige ligger vi i framkant. Om resten av EU gjorde som vi skulle EUs klimatmål kunna nås både snabbare och billigare, som jag har skrivit om förut.

För dem som inte redan vet att fjärrvärme är den billigaste uppvärmningsformen i Sverige tänker jag berätta om Energimyndighetens rapport ”Energiindikatorer 2013”, som beskriver just det. Och för dem som tror att prisreglering vore bra för fjärrvärmen vill jag berätta att det är bättre att låta marknadens parter komma överens. Så tycker åtminstone Sabo, Riksbyggen och Svensk Fjärrvärme som tillsammans har tagit fram en modell för dialog om fjärrvärmepriser, Prisdialogen.

Detta och mycket annat hoppas jag få berätta under Almedalsveckan och jag ser fram emot många bra diskussioner vid seminarier och andra evenemang!