Så är plötsligt den sommar som kändes så lång i juni snart slut. Med nyladdade batterier känner jag en viss otålighet och vill kasta mig över alla höstens uppgifter på en gång, men det går såklart inte.
En av de mest brådskande uppgifterna blir att följa, och försöka påverka, processen för när Sverige ska införa EU:s nya energieffektiviseringsdirektiv. EU:s energiministrar och Europaparlamentet nådde en överenskommelse i mitten av juni och det slutliga beslutet väntas tas i september. Sedan har vi bara mellan 12-18 månader på oss att få in det i vår lagstiftning, så det kommer att gå fort.
Direktivet berör nästan alla delar av fjärrvärmens verksamhet, från investeringar i nya anläggningar, till mätning hos kunderna. Det är många detaljer som vi behöver bevaka så att reglerna ska fungera för vår bransch. Det blir mycket jobb men trots det är jag jätteglad över hur direktivet slutligen blev. Främst för att EU äntligen tydligt säger att man vill ha det mer effektivt i hela systemet, istället för att som tidigare ha fokus på att effektivisera i en avgränsad del. En sådan politik innebär att kraftvärme och fjärrvärme blir naturliga val när man vill effektivisera energisystemet. Men ännu viktigare är att man därmed ger goda förutsättningar att politiken leder mot en hållbar utveckling, vilket inte alltid varit fallet tidigare.
En förhoppning jag har är att direktivet gör att Boverkets byggregler måste ändras. Idag finns krav på hur mycket energi man får köpa för att värma en enskild byggnad. Men dessa krav kan leda till ökad energianvändning i hela systemet och det ska inte längre vara tillåtet. Bra när EU kan komma in och ställa krav på en mer miljövänlig politik i frågor där vi inte klarat av att göra rätt i Sverige!
I branschen ägnas samtidigt mycket kraft åt att energieffektivisera i de befintliga systemen; hos kunderna, i anläggningar och i systemet i stort. Jag hör också många medlemsföretag diskutera hos de kan förbättra dialogen med sina kunder om hur de tillsammans kan genomföra åtgärder för att minska energianvändningen.
Det känns som att detta kan bli ett år då effektiv energianvändning verkligen står i fokus!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar