torsdag 27 november 2014

Det är nu det avgörs

Det är inget som det pratas om på nyheterna direkt, men vi är just nu mitt inne i ett avgörande fas av en fråga som kan bestämma utvecklingen på hela det svenska energisystemet. De närmaste månaderna görs analysen i Boverket arbete med att föreslå lämplig systemgräns för hur energikraven ska ställas i framtidens byggregler. Kommer vi att värma våra städer med fjärrvärme i Sverige eller ska vi i stor skala gå över att värma med eldrivna värmepumpar?

Byggreglerna finns till för att nybyggda hus i Sverige ska byggas med en viss kvalitet. Eftersom vi bor i ett land med tidvis rätt så bistert klimat är ett krav att husen ska byggas på ett sätt så att det ska vara varmt inne utan att husen använder onödigt mycket energi. Under lång tid var detta formulerat som krav på tjocklek på isoleringen och att fönstren inte skulle läcka för mycket värme. Men för nästan tio år sedan formulerades energikraven om till funktionskrav, vilket var bra för möjliggöra innovation i byggsektorn men plötsligt gjorde att uppvärmning med fjärrvärme uppfattades som ineffektivt.
Vi har sedan dess gjort allt vi kan för att det ska bli rätt.  Argumenterat och förklarat under många år varför energikraven riskerar att leda till resursslöseri och ökad energianvändning om man ser till helheten. Du kan läsa mer om vad vi och andra gjort genom åren här

Så fick då till sist Boverket ett tydligt uppdrag att se över hur kraven ska formuleras i framtiden. Nu gäller det att lägga in en extra växel. Vi bidrar vi aktivt i utredningen genom en av referensgrupperna  och svarar på alla frågor Boverket ställer. Vi har också finaniserat en helt ny rapport för att ta reda på hur man skulle kunna göra för att mäta byggnadens verkliga energianvändning. Rapporten visar att det vare sig är omöjligt eller särskilt dyrt att mäta det man egentligen vill veta, det vill säga hur mycket energi huset använder.

Nu ska det avgöras, i juni presenteras Boverkets utredning. Det känns spännande, och väldigt viktigt att det landar rätt. Har du några tankar om vad vi kan göra mer? Och vad kan du göra för att det nu ska bli rätt en gång för alla?


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar