Fortfarande har inget hänt. Sedan Nettodebiteringsutredningen, som presenterades i höstas, föreslog att kryphålet i skattelagsstiftningen skulle täppas till så att även vindkraften får en begränsning har det varit tyst från regeringen.
Jag ställer mig frågande till varför regeringen inte kommer till skott. Vi på Svensk Fjärrvärme står fast vid vår ståndpunkt att det inte är rimligt att energibolag, vars kärnverksamhet är att producera el, ska ha en högre skattebelastning för vindkraftsproduktion än t.ex. fastighetsbolag där elproduktionen är en biverksamhet. Det saknas också motiv till att vindkraft ska ha ytterligare stöd än annan förnybar elproduktion, som solel, vattenkraft eller biokraft.
Utredningen som gjorts visar att man bör begränsa skattebefrielsen för vindkraft men regeringen svarar med tystnad. Jag som har varit med ett tag och arbetat med såna här frågor är van att det ändå brukar bli rätt i slutändan när regeringen gör förslag efter sina utredningar. Så riktigt ännu vill jag inte ge upp hoppet men ju längre det dröjer, desto svårare blir det att införa en förändring.
Vi ser nu hur allt fler fastighetsbolag och till och med kommuner satsar stora pengar i egen vindkraftsproduktion, och sedan använder den subventionerade elen till uppvärmning med värmepumpar som då konkurrerar ut fjärrvärmen som kommunen i sin tur ofta äger. Elcertifikatsystemet gör att det inte totalt sett blir mer förnybar el, subventionen leder bara till att det blir just vindkraft i Sverige och att elen används till just uppvärmning, vill skattebetalarna i Sverige och Norge verkligen bekosta detta?
Min uppmaning till Finansminister Anders Borg är därför att införa en begränsning i hur mycket avdrag man får göra för användning av egen vindkraft - och att göra det snarast!
Här kan du läsa mer om utredningen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar