En av de viktigaste händelserna förra veckan var utan tvekan att EU-kommissionen kom med sina tankar om vilka energi- och klimatmål EU ska uppnå till 2030. För oss som ska arbeta mot målen är det dock en utmaning att försöka tolka vad det är som föreslås. Målen kommer att påverka energi- och klimatpolitiken under många år framöver och för Europas roll i världspolitiken är det här viktiga beslut. Men vad betyder de i praktiken?
Ett av målen är att minska utsläppen av växthusgaser med 40 procent jämfört med 1990 års nivå.
Det föreslogs också ett bindande EU-mål för förnybar energi. 2030 ska förnybar energi utgöra 27 procent av den totala energianvändningen, men utan uppdelning av vad målen betyder för respektive medlemsland blir det otydligt.
Det mål som kanske är viktigast för fjärrvärmens del är målet för energieffektiviseringen, hur det formuleras kan avgöra om fjärrvärmen räknas, som effektivisering eller om man bara ska mäta den köpta energin. Vilket det blir är alltså fortfarande helt öppet.
Ur ett fjärrvärmeperspektiv känns det också anmärkningsvärt och rätt sorgligt att EU återigen har missat uppvärmningens betydelse för energisystemet. Vi har ju trots allt försökt visa hur man kan nå klimatmålen samt tjäna 100 miljoner euro per år bara genom att använda fjärrvärme. Läs mer om det här: Heat Roadmap Europe.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar