fredag 26 april 2013

Ljusa tider för Övik Energi

En rolig nyhet så här på fredagseftermiddagen. Ni kanske minns att jag skrev ett inlägg om Övik Energi  i november? Här hittar ni det. Då, i november, hade de en del utmaningar att ta tag i samband med byggandet av Hörneborgsverket. Fjärrvärmetidningen skrev bland annat en artikel om det.

Nu ser det betydligt ljusare ut, vilket ni kan läsa om här. Strålande nyheter tycker jag.

måndag 22 april 2013

Exergi

Den senaste tiden har det handlat mycket om energieffektivisering i byggnader och på andra håll. Det gjorde även konferensen som IEA anordnade i Utrecht i förra veckan.
Konferensen, Future Buildings forum, blev lite av ett brainstormingmöte för IEA:s framtida forskningssatsningar inom området. Ett oväntat resultat var att vi kom fram till att för att lyckas så behövs en ny enhet för att mäta energieffektivisering. Och jag tror i alla fall några fler än jag kan känna igen sig i känslan av att kWh inte räcker till. På det sättet vi mäter idag så blir det liksom inte rätt. Med en systemsyn som utgångspunkt är det tydligt att olika kWh har olika egenskaper och  inte bör jämföras eller klumpas ihop. Det är också klart att det inte alltid blir totalt minskad energianvändning om man minskar antalet köpta kWh.
Problemet idag är att vi inte har något bättre. Många av oss som sysslar med energi känner vagt till begreppet Exergi, men det är inget vi använder till vardags. Men kanske måste vi göra det för att det ska bli rätt? Ronald Rovers höll ett övertygande föredrag på IEA-mötet och visade att det blir mycket mer rätt total energiresursanvändning om man utgår från exergi och även räknar med den inbäddade energin som finns t ex i isoleringsmaterial eller i stålet i ackumulatortanken.  

Känns det lite jobbigt med exergi jämfört med energi och kWh? Kanske det. Men möjligen är det vad som behövs för att göra rätt och det är ju också roligt att damma av lite gamla kunskaper om termodynamikens andra lag!

onsdag 17 april 2013

Solvärme i Fjärrvärme

Det finns ett antal frågor som jag brinner lite extra för. En sådan fråga är solvärme i fjärrvärme.
Förra veckan var jag på en konferens, som projektet Solar District Heating anordnade, om just detta. Solvärme i fjärrvärme är inget nytt, det har funnits i över 30 år, men det här var enligt arrangörerna den första internationella konferensen som anordnats. På plats var 110 personer från ett flertal länder som träffades för att prata om vad som krävs för att fler ska börja använda sig av solvärme i fjärrvärme. Och det här är ytterst relevant för Sverige. För trots att vi är en föregångare när det gäller att testa, så tar det liksom aldrig fart. 
När jag är ute och besöker våra medlemsföretag och pratar om solvärme svarar de nästan alltid lite undvikande, som att det är något de inte riktigt vill ta i. Och inget av de projekt där de provat verkar ha blivit lyckat. För mig är det otydligt varför det är så, det borde inte vara så svårt att koppla på solvärme på fjärrvärmenäten, men helt klart är att det krävs mer kunskap om hur man gör det på rätt sätt. Vill du prova? På Svensk Fjärrvärmes webbplats kan man läsa om hur en inkoppling går till. Och hör av dig om du vet om något riktigt gott exempel där det lyckats!

torsdag 11 april 2013

Framtidens hus ska inte slösa med energi!

Kan ändrade byggregler minska risken för slöseri med energi? En fråga som ni säkert redan vet att jag känner väldigt starkt för.

I förra veckan hade jag den stora äran att få skriva en krönika om just detta på Supermiljöbloggen. Ni hittar krönikan här.

torsdag 4 april 2013

Många utredningar i snabbfart oroar

Nu har påsken passerat och det är plötsligt april. Tiden går fort. Fördelen är att det snabbt blir varmare och ljusare, nackdelen är att den även går fort för alla som berörs av regeringens arbete med att anpassa svenska regelverk till EUs energieffektiviseringsdirektiv.

Redan i somras, när direktivet var antaget siade jag om att det skulle bli en snabb process. Men inte anade jag att det skulle gå så fort – eller att regeringen skulle välja en process som inte ger vare sig insyn eller möjlighet för oss i berörda branscher att bidra på ett bra sätt. Tillsammans med sex andra organisationer har Svensk Fjärrvärme skrivit ett brev, som ni kan läsa på Svensk Fjärrrvärmes webbplats, till IT- och energiminister Anna-Karin Hatt där vi fört fram vårt missnöje med processen.

För tillfället pågår utredningar ledda av Näringsdepartementet i sex arbetsgrupper och fem parallella utredningar. De fåtaliga samråd som hållits har skett med kort framförhållning och med knapphändiga underlag. Den 21 mars skickade Näringsdepartementet ut Energimyndighetens utredning om hur målet 1,5 procent årlig energibesparing ska nås.  Utredningen kompletterades med fyra pm och remisstiden är sex (!) veckor. Det är inte lätt att veta vem man ska prata med eller att ge genomarbetade svar på remisserna med detta tempo!

För fjärrvärmen pågår ju dessutom processen kring utredningarna som regeringen tillsatte i våras parallellt, om redovisning av spillvärmepotential, reglerat tillträde till näten och obligatorisk prisförändringsprövning. Även här har utredningarna kännetecknats av kort framförhållning och knapphändiga underlag inför referensgruppsmötena. Att Ei sedan verkar landa i ett förslag om prisreglering gör ju inte saken bättre.

Jag är orolig över hur alla dessa snabbutredningar kommer att påverka fjärrvärmen möjligheter. I bästa fall landar de i en ökad regelbörda (tvärtemot regeringens uttalade ambitioner), i sämsta fall kan de faktiskt äventyra fjärrvärmens framtid.

Svensk Fjärrvärme arbetar förstås intensivt med att ge vår input för att det inte ska hända, men frågan är om någon hinner lyssna, fundera och analysera innan klubban slår i bordet?