Det pratas en del om spillvärme och om fjärrvärmens möjligheter som energieffektiviserare nu.
För oss som redan arbetar i fjärrvärmebranschen är detta inga nyheter. Sverige är bäst i världen på att ta tillvara spillvärme i fjärrvärmenäten. Runt om i landet startar nya initiativ för att ta vara på värme "som blir över" i fjärrvärmenäten. De vanligaste samarbetena handlar om industriell spillvärme, med en temperatur som motsvarar fjärrvärmesystemets. Men nu hamnar även en del av datorernas överskottsvärme i fjärrvärmesystemen. Datacentrens överskottsvärme kommer därigenom till nytta och kan bidra till energieffektiviseringen i samhället. I de fall fjärrvärmeföretaget erbjuder fjärrkyla kan även datacentren kylas på ett energieffektivt sätt, som minskar elanvändningen rejält.
Det finns flera exempel på redan etablerade samarbeten, vilande på affärsmässiga avtal, upprättade i dialog mellan två likvärdiga marknadsparter. Ett sådant exempel är Fortum Värmes samarbete med IT-företaget Bahnhof i Stockholm, där överskottsvärmen ska tas in i fjärrvärmenätet. Ett annat är samarbetet mellan Vattenfall och Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet, där värmen återvinns och även kylning med fjärrkyla planeras.
Från
SvaraRaderahttp://www.idg.se/2.1085/1.484013/bahnhof-slutar-elda-for-krakorna
"Förutom att luftkonditionering, värmeväxlare, pumpar och fläktar måste köpas och installeras går det dessutom åt el för att driva kylutrustningen. För några decennier sedan var tumregeln för mindre serverhallar att det krävdes lika mycket el för att forsla bort värmen som för att mata datorerna som strålar ut den."
Vad då, COP = 1???
Ska du kunna föra över värme från en datahall med en överskottsenergi med låg exergi till fjärrvärme med en avsevärt högre exergi krävs en Kylmaskin/värmepump. Varför i hela värden skriver man inte det? Kyler man med luft blir det absolut inte 1:1.
Är det verkligen sett ur ett miljömässigt perspektiv smart att nyttja el för att föra över spillvärme med låg exergi till fjärrvärme?
Vi bor i ett land där vi kan kyla med luft största delen av året, under resterande del finns det andra sätt. T ex, geoenergi som sedan förvärmer tilluften.
Vattenfall i Uppsala bör göra någonting åt sina CO2-utsläpp från fjärrvärme.