torsdag 29 mars 2012

Hur blir de nya reglerna

Som jag skrev häromdagen så ska förslagen från utredningen om TPA inte genomföras. Men vilka åtgärder väljer regeringen att gå vidare med istället? I tisdags fick jag tillsammans med en rad andra akörer svar på frågan som - i alla fall i mitt huvud - surrat sedan energiminister Anna-Karin Hatts debattartikel i DI förra veckan.

Vi var ett trettiotal som hade bjudits in till ett dialogmöte med ministern, som tillsammans med statssekreterare Daniel Johansson informerade om förslag till åtgärder. Det var fint att höra ministern betona att fjärrvärmen har, och även i framtiden kommer att ha, en viktig roll i energiomställningen och för att klara klimatutmaningen. Det betyder att det är viktigt för att fjärrvärmen fungerar och att det finns ett förtroende för fjärrvärmen hos kunderna.

Som de flesta kanske hört vi det här laget är en av åtgärderna att införa en obligatorisk prisförändringsprövning. Att pröva förändringen av priserna ligger helt i linje med det initiativ som Svensk Fjärrvärme, SABO och Riksbyggen har utvecklat tillsammans. Och som ska provas för första gången redan i år. Men vårt initiativ skiljer sig från regeringens förslag på en viktig punkt! Ministerns första version utgår från att prövningen görs av en myndighet. Vi utgår från att marknadens parter gemensamt tar ansvar för att pröva prisförändring och priskonstruktion. Läs gärna vår gemensamma debattartikel "Stärk kundernas ställning på fjärrvärmemarknaden" publicerad på dagenssamhalle.se 29 mars.

En ny lagstiftning ska vara på plats till sommaren 2013. Vi från Svensk Fjärrvärme medverkar gärna i det fortsatta utredningsarbetet. För vi vill vara med och bidra till att stärka fjärrvärmekundernas ställning. Det är bra inte bara för kunderna, utan även för miljön. För jag är likt Anna-Karin Hatt övertygad om att fjärrvärmen även i framtiden kommer ha en mycket viktig roll i energiomställningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar